NG Sthlm 1
HOT SHOTS En klassiker som under början av 90-tal
et uppnådde en hype vi knappast sett sedan dess inom dryckessegmentet var hot shots. Vissa saknar de rutinmässiga hot shots-brickor som servitörer och servitriser gick med genom kroglokalerna. En av dessa nostalgiker är komikern Petter Bristav, trots att han faktiskt inte var med när det begav sig. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FOTO: BJÖRN FALKEVIK G allianos försäljning ökade lavinartat i slutet av 80- och början på 90-talet. 750 procent på fem år är siffran jag sett. Anledningen var den lilla dryckesuppfinning som bartendern Bosse Bergström gjorde en höstkväll i 1988 när han stod på svenska mässan och skulle vara med i Svenska Mästerskapen i long drinks arrangerat av Sveriges Bartenders Gille (SBG). Löfbergs Lila arrangerade en liten tävling med kaffedrinkar vid sidan om där alla deltagare som gick vidare till final presenterade sina verk i Irish Coffee-glas, förutom Bosse Bergström som stack ut med en liten skapelse serverad i snapsglas. Inte för att Bosse vann, han kom tvåa, men hans skapelse som från början var skapad med Anisette istället för Galliano, fick ett eget liv och på svenska krogar under de efterföljande åren behövde man inte ens gå fram till baren. Servitriser med hot shots-brickor gjorde regelbundna resor mellan borden. De senaste åren har man sett fler och fler som, förmodligen som en ”kul grej”, beställer och shottar galliano, grädde och kaffe. Men är det dags för en ordentlig revival nu möjligtvis. Startskottet kanske kan vara den svenske komikern Petter Bristavs kärlek till skapelsen och hans kommande bok, 40 väldigt goda hot shots, som släpps under hösten. Nyfikna som vi är så undrade vi såklart lite hur det kommer sig. Petter förklarar sig. 54 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2019 Kommer du ihåg din första hotshot? Jag var och hälsade på några vänner i Göteborg för några år sedan, det måste ha varit i 2014 eller 2015. Precis som alla andra gånger jag festar i Göteborg så hamnade vi på Yaki Da och plötsligt befinner vi oss i deras kaffebar. Vid tillfället var jag 27 år gammal och hade druckit EN enda kopp kaffe i hela mitt liv. Mina vänner ville beställa hot shots men jag tackade först nej eftersom jag inte drack kaffe. Vid nästa runda hot shots så blev jag i princip övertalad att prova en och på den vägen är det. Och hur kommer det sig att du ville göra en bok om den, handlar det om genuin kärlek nu eller är det mer en kul grej? Och hur ser din personliga relation till hot shoten ut idag? När jag först kom på idéen till att skriva en bok med en massa hot shots-recept så var det nog mer en kul grej men successivt har det vuxit fram genuin kärlek under tiden som jag jobbat med boken. Efter den där första shoten på Yaki Da så dröjde det säkert ett helt år innan jag kom på "just det, den där grejen gillade jag" och det var nog då som jag för första gången gick och köpte en flaska Galliano på Systemet. Nu dricker jag det varje helg. Vad tycker du om hotshotens status idag, är den för glömd eller får den den respekt den förtjänar av bartenders och barägare? Idag vet jag inte riktigt men under 2017 så gick det inte en enda helg utan att folk skickade mig bilder på sina egna hot shots de druckit på diverse hemmafester eller utekvällar. Varje söndag la jag upp alla bilder jag fått under hashtagen #HelgensHorreShorrar och jag vill minnas att det var då någon bartender skrev i en sluten grupp för bartenders "ok det är officiellt, hot shoten är tillbaka". Någonting sånt, jag var inte med i gruppen så jag har bara fått det återberättat för mig. Men 2017 var nog hot shotens bästa år sedan 90-talet. Det har menats att en hot shot-order i baren känns för besvärlig och att priset därför har satts extra högt – lite avskräckande sådär. Tror du att det kan vara så? Det tror jag absolut! Ingen bartender tycker det är jobbigt att göra en eller fyra hot shots. Det luriga med hot shots är dock att om du ser någon annan dricka det så blir du genast extremt sugen på att beställa en runda själv. Till slut så får bartenders göra 50 hot shots och då kan jag tänka mig att det slutar vara kul. Så det har ju hänt rätt ofta att man beställer hot shots och bartenders svarar "vi har slut på Galliano” eller kaffe eller grädde. I boken har du ett gäng olika recept, finns det något av dem som du känner kan hota originalet? Originalet är ju ändå originalet. If it ain't broke, don't fix it. Men om jag var tvungen att välja en som skulle kunna fajtas med originalet så är det nog min juliga "Ho ho hot shot". Delvis för att den är jävligt god och delvis för att det var den första egna hot shoten som jag "uppfann". Det är cirkus 30 år sedan det var hot shots-hysteri i landet. När tror du hot shoten får sin riktiga revival, och vad krävs egentligen för att det ska kunna komma? En bok, kanske? Artikel? Mer? Jag tror tyvärr att hot shoten aldrig kommer få samma status som den hade sent 80-tal och tidigt 90-tal. Jag var för ung för att uppleva det själv men jag har hört hur servitörer brukade gå runt med brickor med hot shots och sälja dem vid borden förr och det var alltid någon som köpte dem. I en perfekt värld kommer den här boken få alla att vilja dricka hot shots igen. Och så frågan som alla funderar på, hur många hotshots kan man dricka? Jag tror att mitt rekord på en kväll är 14, men du kan nog dricka ganska många för det är socker och koffein i den så du blir inte direkt trött. Sen kanske det inte är optimalt att få i sig en liter grädde, men då har du i alla fall druckit 100 hot shots och det skulle vara värt en applåd.