NG Sthlm 1
HOT SHOTENS SKAPARE I boken 40 väldigt goda hot s
hots intervjuar Petter Bristav den före detta bartendern Bosse Bergström, som är mannen bakom skapelsen. Här är ett litet utdrag ur hans intervju. Bosse bekräftar att det var 1988, trots att det på flera sidor står att han uppfann hot shoten 1987. BOSSE: Jag har pokalen här framför mig. ”Andrapris i Löfbergs Lilas kaffe-drinkstävling”. Han som vann hade gjort en lila drink, så det var inte så konstigt att han vann. Det roliga var att folk kom fram till mig efteråt och gratulerade mig för att jag hade kommit på något nytt och det förstod inte jag förrän efteråt. Min shot hette bara ”hot shot” i tävlingen och det var inte Galliano i utan det var ”Anisette”, en anis-likör som är förbjuden numera. Jag frågar lite försiktigt som han vet varför den är förbjuden. BOSSE: Ja, det var väl gift i den. Jag vet inte, det kanske var för mycket anisrot eller något sånt i den som gjorde att den förbjöds. Så om man ska göra den hot shoten som jag ställde upp i tävlingen med så är det nog ganska svårt om du inte byter ut Anisette mot exemplevis turkisk Raki. ”DÅ LANDADE IBLAND BESTÄLLNINGARNA PÅ 100 HOT SHOTS.” AHMED'S HOTSHOT En mikrofon och en betalande publik är allt jag behöver som yrkesutövande ståuppkomiker för att ha en bra kväll. Om kvällen ska gå från ”bra” till ”grym” krävs det dock att jag ståuppat på Norra Brunn, Sveriges mest anrika ståupp-scen och när jag kliver av scenen, när skrattet från publiken har lagt sig så möts jag alltid av en horre shorre från min vän Ahmed som tillhör Norra Brunns personal. Det är den perfekta avrundningen efter vad många kallar ”fantastisk” stand up. Därför kommer här: Ahmeds hot shot 1 cl Bols Butterscotch 1 cl Bols Banana 2 cl kaffe 2 cl löst vispad grädde Garnera med krossade Oreo-kakor ovanpå grädden. Mitt hjärta slår volter eftersom min fru’s släkt är från Turkiet så Raki finns det gott om i min närhet så att säga. Jag måste bara hitta ett paket Löfbergs Lila Lyx Express så att det blir så nära originalet som möjligt. Men hur kom Galliano in i bilden? BOSSE: Efter tävlingen, som skedde på hösten, så experimenterade jag med alla möjliga likörer och Galliano var den som fastnade och tog fart. Redan samma vinter så började man på Sälens Högfjällshotell servera hot shots. Sommaren därpå spred det sig till sommarrestaurangerna på Gotland, mycket på grund av att det var samma personal som jobbade i Sälen och på Gotland. I Malmö minns jag att det var tre killar som slog rekord, de gjorde 100 hot shots på mindre än två minuter. Oj jävlar. BOSSE: När vi sålde hot shots på krogen i Stockholm för första gången så var det att vi övertalade stamgäster att prova och så kom de tillbaka i större sällskap. Till slut var det så att vi gick ut med brickor fulla med hot shots utan att någon hade beställt och frågade om folk ville ha och det ville de alltid så då kunde vi sälja kanske 50 hot shots på bara några minuter. I Sälen var det inte ovanligt att det kom in stora gäng som alla skulle ha fyra-fem hot shots var och då landade ibland beställningarna på 100 hot shots. Plötsligt förstår jag varför bartenders generellt hatar hot shots. Jag tänker tillbaka till några vänners utflyttningsfest då jag fick det ärofyllda uppdraget att göra 120 hot shots under kvällen. BOSSE: Och det här spred sig även utanför Sveriges gränser. Jag berättade om den där holländska tidningen som alltså kom ut åtta år efter tävlingen, då hade det spridit sig ner till Holland. Jag var i USA i början på 2000-talet och på baksidan av en flygtidning så var det en hot shot och då blev man lite paff. 56 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2019