NG Åre 1
“PRAKTIKPLATSER RYCKER OCH SLITER I ELEVER INNAN
DE AVSLUTAT SIN UTBILDNING” K ockyrket har aldrig varit så populariserat som idag. Den genomsnittliga tv-tablån avhandlar en hel hjord av matlagningsprogram varje vecka. Kändiskockar tävlar, vanlisar med kändiskockambitioner tävlar, proggmusiker lagar mat, karaktärsskådespelare lagar mat – ja, i princip alla lagar numera mat i tv. Men superstjärnestämpeln till trots ekar landets restaurangkök tomma. Populariseringen har, motsägelsefullt nog, rört sig parallellt med den ökade kockbristen. – Vi har för få sökande till kockutbildningarna. Det är likadant i hela Europa, det är en trend att för få utbildar sig mot hantverksyrken, säger Eva Östling som är vd på branschorganisationen Visita. VI PRATAR OM kändiskockar och deras roller som influencers. Peter Thomelius, som är utbildningsledare på Visita tror att det i viss mån kan påverka aspirerande kockar ute i landet. – Vi använder oss i stor utsträckning av dem i vår marknadsföring. ”Politiker talar om jobb, vi skapar dem”, stod det på våra plakat i Almedalen i somras. Men grejen är att förr om åren trodde man att tv-program hade en stor påverkanskraft. Nu ser man kockprogram på både tvären, höjden och bredden, men det har inte längre någon påverkan. Det blir svårare att locka till sig ungdomar, och det kan vara för att ungdomar inte tittar på linjärtv längre. VISITA JOBBAR STÄNDIGT med frågan om hur kockbristen ska lösas. Och det finns enligt dem flera sätt. Dels arbetar de tätt ihop med landets skolor för att påverka underifrån. Visita har sedan 30 år tillbaka anordnat Gymnasie-SM där elever i årskurs tre tävlar i kök, servering, turism och reception. – Vi jobbar regionalt med att besöka och stödja skolor i deras rekrytering och uppbyggnad. Ett steg i det är våra tävlingar där syftet är att lyfta fram yrkesskickligheten hos ungdomarna. Senast idag var Scandic här och berättade att de anställt en av de tävlande på ett av hotellen i Malmö, berättar Peter Thomelius. UTÖVER DET FÖRSÖKER man också påverka uppifrån. – Opinionsbildning gör vi dels gentemot föräldrar så att de låter sina barn FOTO: JOHN LEGRAND studera, dels mot politiker. Stefan Löfven och jag har diskuterat detta och jag påpekade att de måste prata mer om yrkesutbildningar än de gör. Det är ett skriande behov, inte bara hos oss utan inom alla områden. Vi har massor av ungdomar som är utanför ”systemet” som vi måste få in på arbetsmarknaden, säger Eva Östling. ATT EVA ÖSTLING, förutom sin roll som vd på Visita, har frågan om kockbristen varmt om hjärtat råder det inga tvivel om. Hon lägger båda händerna i pannan och suckar ljudligt. – Sverige är så… Det är jättesvårt när företagen inte prioriterar att ta emot praktikanter, det är framtidens arbetskraft. Men man är så tight bemannad på restaurangerna att man inte hinner med att ta in och lära upp praktikanter. PETRONELLA ODHNER VAR tidigare rektor på det nu nedlagda Donnergymnasiet i Slite. Nu har hon lämnat Gotland och jobbar som rektor på Stockholms Internationella Restaurangskola. En skola som Peter Thomelius anser vara en av Sveriges mest framstående inom hotell- och restaurang. – Elever väljer inte yrkesutbildningar generellt. En anledning kan vara fördomen att man målar in sig i ett hörn om man inte läser en studieförberedande utbildning. Många tror att ett val av en yrkesutbildning, som kock är, bidrar till att ens enda möjlighet i livet är att arbeta som kock. Så ser inte gymnasieskolan ut, den är till för både en utbildning inom ett yrke, eller om man vill fortsätta studera efteråt. PÅ STOCKHOLMS INTERNATIONELLA Restaurangskola utbildar man gymnasieelever till att bland annat bli nästa generations fine dining-kockar. Skolan har ett tätt samarbete med toppkrogar i både Paris och London, dit de skickar 25 elever varje år för utlandspraktik. Men sin tydliga “usp” till trots har inte fyllda klassrum. – Vi har märkt att praktikplatser rycker och sliter i elever innan de avslutat sin utbildning. Vi vill såklart helst att eleverna ska gå klart sin utbildning, men om man visar framfötterna på sin praktikplats har vi märkt att de kan bli erbjudna jobb direkt. Våra elever går ändå klart sin utbildning här. Vi har jättefina resultat, förra året hade vi 99 NÖJESGUIDEN 27