NG Åre 1
VARMT VIN FÖR FRUSNA SJÄLAR Vin chaud är detsamma
som varmt kryddat vin och dricks traditionellt som en välkomstdrink under jul och nyår. Men det går givetvis att dricka lite när som helst. TEXT: NICLAS KARLSON FAKTA OM VARMT VIN: UNDER FEMTONHUNDRATALET KALLADES drycken “hypocras” på franska och innehöll ingefära, kanel och peppar. Socker ansågs ha medicinska effekter och var endast för adeln. Folket fick söta vinet med honung. I ENGLAND SPETSADE man vinet med brandy och mjölk enligt ett recept från 1723 som rekommenderades av läkare för att hjälpa matsmältningen. I SVERIGE DRICKER man glögg (glödgat vin) sedan början av sextonhundratalet. En sockertopp dränktes in i cognac och antändes. Smältande socker rann ner i drycken och sötade vinet. GUSTAV VASAS FAVORIT utgjordes av rhenskt vin, kryddat med kanel, socker, honung, ingefära, kardemumma och nejlikor. VIN CHAUD 1 flaska rött vin. Ett fruktigt Beaujolais är perfekt. 4 matskedar socker 4 kanelstänger 2 hela stjärnanisfrön 1 vaniljstång 1 rejäl bit apelsinskal 4 kardemummakärnor 6 kryddnejlikor 2 cl cognac per glas Gör så här: 1. Förbered glasen. Sätt en sked i varje glas, då tar metallen upp värmen när man slår på det heta vinet och glaset spricker inte. 2. Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur innehållet i en kastrull. Tillsätt alla ingredienser utom cognacen och värm försiktigt, vinet får absolut inte koka! 3. När vinet är hett och sockret är upplöst, sänk värmen, låt dra ett par minuter och smaka av. Anpassa eventuellt sötman men det skall inte vara lika sött som glögg. 4. Fyll försiktigt på glasen med en tesil och toppa med cognac. 5. Servera och njut! NÖJESGUIDEN 59 KRYDDAT VIN I ANDRA LÄNDER: Spanien: Sangria Tyskland: Feuerzangenbowle (Glühwein) Österrike: Glühwein Kroatien: Kuhano vino Brasilien: Vinho quente Bulgarien: Greyano vino Chile: Candola/Vino navega’o Tjeckien: Svařené víno Ungern: Forralt bor Italien: Vin brulé Lettland: Karstvīns Holland: Bisschopswijn Kanada: Caribou