NG Åre 1
SÄLENS FJÄLLBRYGGERI SÄLENS FJÄLLBRYGGERI Pelle H
offman är krögare, ölentusiast, hemmabryggare och grundare av Sälens Fjällbryggeri som idag drivs med bryggmästarna Chris Slawson och Sofia Bergkvist. SVARTBERGETS FJÄLLBRYGGERI Sveriges högst belägna bryggeri är även det senaste tillskottet bland bryggerierna i Åre. Vi pratade med Philip Hafstad. Hur började ditt intresse för öl? – Det började när jag var på besök i Stockholm och Göteborg när jag var yngre och gick ut till lite bättre ställen och började upptäcka något annat än ljus lager. Det började handla mer om upplevelsen att dricka öl med kvalité istället för kvantitet. Jag började brygga hemma kring 2008–2009 och vann några medaljer i SM i hembryggd öl. Sen så började vi kolla upp möjligheterna att börja brygga kommersiellt, det var inte så krångliga regler så då drog vi igång! Vad händer hos er i vinter? – Det är som sagt Alien Brother Pacific Pale Ale som är vårt nya släpp. Sen så har vi skaffat helt nya lokaler och köpt in ett 2000 liters bryggverk från Tjeckien. Så det är mycket som händer i vinter! Vad har du för favoritöl? – En av våra kommande ölsorter Alien Brother Pacific Pale Ale är väldigt fin. Fräsch, frisk och jättehärlig! PHILIP HAFSTAD Om du får sia, vad blir nästa öltrend? – Hantverksbryggd lageröl av olika typer tysk pils, bocköl och schwarzbier bland annat. Får man komma och hälsa på om man befinner sig i Sälen? – Absolut! Man får komma på en rundvandring i våra lokaler på onsdagar och lördagar, då bokar man in 30-40 personer åt gången så får man besöka bryggeriet och se hur allt går till. Kolla in vår facebook för info. Sälens Fjällbryggeri hittar du på Gamla Fjällvägen i Sälen ”Jag tror starkt på en ökad folkölstrend.” Hur började ditt intresse för öl? – Jag har bryggt hemma i fem till sex år och har alltid varit intresserad av mat och dryck men upplever att vin är lite för svårt att förstå sig på. Jag har varit på lite olika bryggerier och hjälpt till lite då och då. Min familj äger och driver Åre Ski Inn, en restaurang i backen, så vi startade ett eget bryggeri i lokalerna och började sälja öl där! Vad händer hos er i vinter? – En del av vår restaurang kommer bli en bryggpub. Vi har byggt om källaren där bryggeriet håller till. Sen har vi installerat eget fatsystem med tio kranar. Där kommer vi att servera allt från vanliga lager till lite mera smakrika grejer. Alla våra öl har låg alkoholhalt eftersom man ska kunna åka skidor efter! Vad har du för favoritöl? – All möjlig öl men jag gillar speciellt belgisk öl och suröl. Om du får sia, vad blir nästa öltrend? – Bryggpubbar, och det kommer att komma fler bryggerier som experimenterar med fatlagring precis som man gör med whiskey, det har inte blivit så populärt i Sverige ännu. Och garanterat suröl och sen så tror jag starkt på en ökad folkölstrend. Får man komma och hälsa på om man befinner sig i Åre? – Man kan komma hit som grupp, minst sex personer och få en privat ölprovning. Gå in på vår facebooksida så kommer ni att hitta mer information och datum. För att komma till Svartbergets Fjällbryggeri i Åre, ta VM:8an upp, ta sikte på Åre Ski Inn snett nedanför liftens bergstation. NÖJESGUIDEN 57