NG Åre 1
procent som tog examen, alla utom en, säger Petro
nella Odhner. EN ÅTERKOMMANDE FÖRDOM om restaurangyrket är att arbetstiderna är slitsamma, lönerna låga och arbetsförhållandena dåliga. Petronella Odhner tror att den fördomen i viss mån är på väg bort. – Jag tror det är någonting som håller på att förändras, men det är en syn vi som samhälle har på branschen. Branschen i sig har ett ansvar där, skolorna kan inte ansvara för hur det ser ut i arbetslivet. Finns det en bild som är negativ och till viss del felaktig får man se till att förändra det. EVA ÖSTLING HÅLLER med. – Jag läste en intervju i DN med Titti Qvarnström, den första kvinnliga stjärnkocken i Sverige. Hon fick samma fråga som du ställer, men då slog hon tillbaka: ”Samhället har satt upp en norm. Allt som inte stämmer med den problematiseras i stället för att man accepterar att folk är olika”, svarade Titti Qvarnström i intervjun med DN. Eva fortsätter: – Det är farligt att vi hamnar i åtta till fem-tänket. Människor är i olika skeden i livet, som ung är det ofta att man tycker jobbet är kul och trivs med att jobba på det sättet. MÅNGA KOCKAR VÄLJER att säsongsarbeta sig igenom Sveriges olika turistsäsonger. En vanlig väg att ta är att jobba i Visby sommartid och sedan fara vidare mot nordligare breddgrader för att beta av vintersäsongen. – Än så länge har det varit en väldigt bra kombo. Åre har sin säsong och Visby har sin. Många företag ”delar” på sina kockar, vilket är fantastiskt bra. Men nu jobbar alla med att dra ut säsongerna så man får längre säsonger på varje ställe. Då kommer det bli knepigare just det här med att använda samma personal. Men det är ju drömmen för många innan man bildat familj, att kunna jobba i Åre på vintern och åka skidor om dagarna, för att sen möta sommaren i Visby, säger Eva Östling. KOCKYRKET HAR LÄNGE varit mansdominerat, men om man ser till eleverna på Stockholms Internationella Restaurangskolan är den trenden på väg att jämnas ut. – Här på skolan har vi ganska jämt, men det är fortfarande ett övertag på 60/40 till killarnas favör. Alla våra elever är lika entusiastiska inför kockyrket, så det känns inte som att det finns några könsskillnader här. Det har förändrats kraftfullt de senaste åren. Kvinnliga kockar har inte varit så synliga förut, om vi jämför femton år tillbaka fram till idag. Det har varit väldigt positivt för utvecklingen, säger Petronella Odhner. Varför tycker du att man ska välja kockyrket? – Förutom att det är väldigt roligt och kreativt stimulerande är det dessutom ett internationellt yrke. Inte bara alla internationella matinfluenser man kan få från världens alla hörn, men också att man kan komma ut i världen genom sitt yrke. Sen har man alla möjligheter i världen att få jobb efter sin utbildning, avslutar Petronella Odhner. NYA RELEASER 2/3 Bori & Suan - Wag1 9/3 Jeaff - Soul Baby 16/3 Zeki - Pablo 23/3 Adoo - En Miljon 28 NÖJESGUIDEN