TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön utbildning lockar fler
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt blomprojekt gynnar poll
inerare
TIDNINGEN TILLVÄXT Goda möjligheter för den som vi
ll producera grillkol
TIDNINGEN TILLVÄXT Mer skyddad skog än någonsin ti
digare
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 svampar går att äta
TIDNINGEN TILLVÄXT Öppen eld - rätt för mat
PROFILEN Brinner för matlagning i skogen Stjärnko
cken Niklas Ekstedt älskar att laga mat över öppen eld. – Gjutjärn och ved, ljudet från en brasa, det ligger så djupt rotat i människans DNA att det bara känns helt självklart att man ska laga mat på det sättet, säger han. Text Martin Röshammar Foto Ola Jacobsen V id sidan av sina finkrogar i Stockholm har den välkände kocken Niklas Ekstedt – mitt i pandemin – även öppnat en restaurang i London. Och det är barndomen i byn Järpen i Åre kommun och all tid i skogarna där som är ledstjärnan för honom när det gäller matlagning. Där bodde han precis vid skogen. Som barn var han alltid ute i den oavsett om han lekte, åkte skidor eller byggde kojor. Mycket ofta var han också ute i skogen tillsammans med sina föräldrar och eldade och grillade. Det är en stor anledning till att hans matlagning nu, inte minst på restaurang Ekstedt mitt i Stockholm, just handlar om att laga mat över öppen eld. Det är hans sätt att utmana sig själv och restaurangens kockar. Men det är också ett sätt att sjunga ut om det svenska hantverket, som han säger. – Jag älskar både älgkött och renkött och jag känner en enorm tillfredsställelse av att vara nära naturen och att få vara ute i skogen, säger han. Även nu bor han nära en skog i en förort till Stockholm. – Jag är faktiskt ute i den varje dag. Det är så härligt att känna årstiderna där. Niklas Ekstedt berättar även om sin granne, som sa att hon mådde så dåligt. Snabbt och självklart uppmanade han henne att gå ut i skogen. Det var lite på skoj och lite på allvar men en morgon en tid senare kom grannen fram och sa: ”Du hade rätt, jag mår jättebra av promenaderna i skogen.” – Det är som ett lyckopiller och du behöver ingen anledning för att ta dig ut, du behöver ingen hund. Gå bara ut, säger han. ETT ALLTFÖR enkelriktat skogsbruk är ingenting som gör honom glad. Det leder nämligen i förlängningen till ett begränsat vedutbud för hans matlagTillväxt 17 >
TIDNINGEN TILLVÄXT Skalbarhet ett måste för den so
m vill växa
TIDNINGEN TILLVÄXT Säljer björkved av högsta kvali
tet
TIDNINGEN TILLVÄXT Grönsaker är grunden i Portione
n under tian
TIDNINGEN TILLVÄXT Låt din livssituation avgöra hu
r överskottet ska beskattas