TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön utbildning lockar fler
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt blomprojekt gynnar poll
inerare
TIDNINGEN TILLVÄXT Goda möjligheter för den som vi
ll producera grillkol
TIDNINGEN TILLVÄXT Mer skyddad skog än någonsin ti
digare
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 svampar går att äta
TIDNINGEN TILLVÄXT Öppen eld - rätt för mat
nytt program i SVT. Han har dock kommit fram till
att han inte har något behov av att vara en offentlig person. – Jag har bevisat med Ekstedt att jag kan driva en intressant krog och de senaste åren har jag fått göra många olika saker, förverkligat drömmar och träffat spännande människor. Så jag känner mig inte särskilt stressad längre. Jag hade en helt annan frustration i mig tidigare. Jag har fortfarande saker kvar att bevisa men jag är mycket mer tillfredsställd än tidigare. Grönsaker står överst på Niklas Ekstedts lista. Happy Food Green heter hans senaste bok. Där vill han vägleda läsarna fram till ett liv med mer grönsaker. ETT TAG MÅDDE Niklas Ekstedt dåligt av kändisskapet och han ångrade då att han hade valt den vägen. Han kände att varken restaurangerna eller tv-programmen blev så bra som han hade tänkt sig. I stället blev han splittrad och ofokuserad. – Nu är jag mycket bättre på att leva i nuet, allt som inte är nu får vänta lite grann. Samtidigt har jag alltid känt mig helt avslappnad i tv, jag blir aldrig stressad av det. Det där lugnet som samsas med att vara sjökapten utan båt. Så jag tror att jag kommer att hålla på att peta med något i hela mitt liv, det skulle vara väldigt tomt utan någon restaurang att driva. Det är så kul med restaurang, det är som att ha tonårsbarn hela tiden, man vet aldrig vad som ska hända. UNDER PANDEMIN HAR Niklas Ekstedt mer än något annat insett att han är en restaurangmänniska, att han är beroende av det livet. Han konstaterar att det senaste året har varit hemskt för besöksnäringen i Sverige och suckar över vad han menar är ett bevis på regeringens och politikens ointresse för restaurangbranschen och dess bekymmer med gäster som helt enkelt Det är så kul med restaurang, det är som att ha tonårsbarn hela tiden, man vet aldrig vad som ska hända. inte kommit för att äta och dricka sedan pandemin slog till. För egen del är han glad och tacksam över att han inte tillhör de krögare som kör sitt eget race ekonomiskt. Han driver tre krogar i Stockholm och har Sveriges största nöjeskoncern Stureplansgruppen i ryggen. NIKLAS EKSTEDT HAR också sedan 2005 arbetat med olika tv-program och i höst medverkar han i ännu ett nyfikenheten, det han utstrålar i rutan, det är samma opretentiösa sätt att vara som han visar upp vid ett fysiskt möte. Antagligen är det nog just det där självklara och självsäkra men samtidigt chosefria som gjort att han också blivit en återkommande tv-kock även i Storbritannien. Det kändisskapet har också i allra högsta grad bidragit till att killen som startade krog i Helsingborg 21 år gammal, med finansiell hjälp av pappa, skrapat ihop kapital och samarbetspartners för att nu öppna krog i London. När du läser det här är familjen Ekstedt, tillfälligt men ändå, på väg att lämna Sverige för ett äventyr där. När Niklas Ekstedt inte kan sova funderar han ofta på nästa steg för matlagningen i stort. Han menar att Sverige ligger långt framme när det gäller att debattera hållbarhet, miljö och mat. Att diskutera gör att man kan gå vidare och om man inte ifrågasätter bromsas utvecklingen. Det han drömmer om nu är ett slags tankeTillväxt 19 >
TIDNINGEN TILLVÄXT Skalbarhet ett måste för den so
m vill växa
TIDNINGEN TILLVÄXT Säljer björkved av högsta kvali
tet
TIDNINGEN TILLVÄXT Grönsaker är grunden i Portione
n under tian
TIDNINGEN TILLVÄXT Låt din livssituation avgöra hu
r överskottet ska beskattas