TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD 16 kilo I Sverige äter vi cirka 16 kilo f
isk per person och år. Lax, torsk och sill är de populäraste sorterna. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET. 4 500 ton kräftor äts i Sverige varje år. 2 500 ton är importerade, 2 000 ton är inhemska. KÄLLA: WIKIPEDIA, FISKERIVERKET 60 procent Cirka 60 procent av Sveriges befolkning äter musslor regelbundet. I Sverige produceras cirka 2 200 ton blåmusslor per år. Det importeras 650 ton och exporteras cirka 300 ton. Ett pågående projekt som Sveriges Skaldjursodlares Producentorganisation och Food & Health Concept Center driver har till syfte att tydliggöra vilka åtgärder som behövs för att öka efterfrågan på musslor hos konsumenterna. Projektets utgångspunkt är att ökad produktion av musslor som proteinkälla medverkar till en hållbar livsmedelsförsörjning. KÄLLA: SVERIGES SKALDJURSODLARES PRODUCENTORGANISATION Fisk & skaldjur i siffror Hur många, hur mycket? Här hittar du intressant statistik och snabba fakta – om stort och smått, viktigt och kuriosa. 650 ton Tredje torsdagen i augusti är det dags. Då är det premiär för årets surströmming. Ända fram till för 15 år sedan fick man enligt lag inte sälja surströmmingen förrän på premiärdagen. Riktiga entusiaster håller fortfarande hårt på den traditionen. Svenskarna äter varje år ungefär 650 ton surströmming mellan premiären i augusti och årets slut. KÄLLA: SVENSK FISK 11 500 Den 21/9 2015 är det fiskepremiär för hummer. Sedan den 1 maj i år har hummern – som vanligt under denna tidsperiod – varit fredad. Vid premiären förra året såldes den första hummern på auktionen i Göteborg för 11 500 kronor. Den vägde 4 hekto. KÄLLA: GÖTEBORGS-POSTEN 2 gånger per vecka Enligt Statens näringsdelegations rekommendationer bör man äta fisk och skaldjur minst två gånger i veckan. KÄLLA: LIVSMEDELSSÄKERHETSVERKET EVIRA 1 000 000 000 Varje år fångas cirka 196 000 ton fisk och skaldjur i Sverige. Det har ett försäljningsvärde runt en miljard kronor. KÄLLA: WWF Tillväxt 15 FOTO: SHUTTERSTOCK FOTO: SHUTTERSTOCK