TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Avelshönsen lägger tio miljoner äg
g på ett år. gjorde att alla blödde, som Börje Hjalmarsson uttrycker saken. Och ingen ville ge sig. – Då hade vi en strategisk diskussion på firman. Antingen måste vi köpa någon av de andra – eller lägga ner. Vi funderade mycket och bestämde oss till slut för den enda konkurrent vi tappade marknad till. Valet blev en lyckträff. – Det var 1996 och är det viktigaste steget vi tagit. Det köpet är nyckeln till den position vi har i dag. Han hade tur också. – Ja, de hade Lohmann, den absolut bästa hönan. Den är mest problemfri och producerar mer ägg i bättre betalda viktklasser än andra. Att vi fick den hönan har nog betytt mest för oss. Ett annat köp ett par år senare skulle han inte ha gjort. – Vi gick på en rejäl mina. Hönsen hade leukos, en immunbristsjukdom som gör att de kan få problem med i stort sett allt. Det köpet kostade oss tiotals miljoner kronor. Börje Hjalmarsson talar entusiastiskt om den avel som lett fram till allt bättre hönor. 32 Tillväxt > Höns- & äggfakta Gimranäs köper in dagsgamla avelskycklingar av den nya hybriden Lohmann LSL converter och Lohmann brown converter. De placeras i karantän i runt tolv veckor och föds upp tills hönan är könsmogen vid 20 veckors ålder. Den värper tills den är 90 veckor, då den går till slakt. Större delen av de kycklingar som avlas fram föds upp i gårdens egna stallar till 15–16 veckors ålder innan de säljs som värphöns till äggproducenter. En miljon dagsgamla kycklingar går på export till Baltikum. – Det har varit en fantastisk utveckling under åren. När jag började lade en höna 13 kilo ägg under sin produktionstid mot det dubbla i dag. Det verkliga lyftet kom för ett par år sedan. Den senast framavlade Lohmannhybriden värper i hela 90 veckor mot 77–78 veckor för tidigare sorter. – Det är en stor skillnad, särskilt om man betänker att de börjar lägga ägg när de är 20 veckor gamla. Som unga kommer de också snabbare upp i äggvikt och sen håller de den vikten, så vi slipper det vanliga problemet med hönor som värper ballonger när de blir gamla. De här skillnaderna betyder mycket för lönsamheten för firmans kunder, äggproducenterna, framhåller han. Ägg i tusental från Gimranäs anläggning, där ett nytt uppfödningssystem testas. Börje Hjalmarsson har gjort sig ett namn i branschen, vilket förra året resulterade i att han utnämndes till Årets äggföretagare av organisationen Svenska ägg. I motiveringen kan man läsa att han är ”kunnig, passionerad och långsiktig”. – Det är fantastiskt roligt att bli uppmärksammad på det sättet. Långsiktig har jag ju varit, för i det här gebitet gör man inga snabba klipp. I BRANSCHEN ÄR han känd för de höga hygienkraven och förmågan att hålla kycklingarna friska. Största risken är just att djuren drabbas av sjukdomar. – Därför har vi högre anspråk än vad regelverken säger. När det gäller kläckeriet är vi nog unika i världen. Han syftar bland annat på att