TIDNINGEN TILLVÄXT 1
2 tusen ton päron, cirka, skördas det i Sverige v
arje år. Det ska jämföras med de största grödorna äpple och jordgubbar där skördarna ligger på 20 000 ton (äpple) och 13 000 ton (jordgubbar) varje år. 300 2 301 till 600 miljoner kilo blåbär växer i de svenska skogarna årligen, enligt experter på Sveriges lantbruksuniversitet. Endast omkring 5 procent av detta plockas till försäljning, enligt Livsmedelsföretagen hektar jordgubbsodlingar finns det i Sverige. Det gör jordgubben till den största trädgårdsgrödan i landet, sett till odlingsyta. 2 De två vanligaste äppelsorterna i Sverige är Ingrid Marie/ Karin Schneider och Aroma/Röd Aroma. 65 kilo per person varje år. Så stor är den genomsnittliga konsumtionen av frukt och bär. 34 procent av detta är bananer och meloner, 28 procent är citrusfrukter medan 21 procent är äpplen och päron. Resten består av bär (5 procent), stenfrukt (4 procent) och övrigt (8 procent). 3,6 ton per hektar, cirka — så mycket har avkastningen i svenska äppelodlingar på friland ökat med sedan början av 2000-talet. 2016 låg avkastningen på 17,4 ton äpplen per hektar. Den genomsnittliga avkastningen under åren 2002—2006 var 13,8 ton per hektar. Frukt & bär Sedan 1980-talet har konsumtionen av frukt ökat med 26 procent i Sverige. Här presenterar Tillväxt några snabba fakta om frukt och bär. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET, SLU, SVD, SVT kronor, knappt, är det årliga importvärdet för frysta bär. Importen har ökat i Sverige. Främst är det hallon och blåbär som står för ökningen. Även importen av frysta björnbär har ökat, men det handlar om betydligt mindre volymer. Tillväxt 15 700 000 000