TIDNINGEN TILLVÄXT 1
Krönika Så blev jag en hipsterbonde J ag blev bon
de den dagen då jag förstod att allt runtomkring mig: djuren, miljön, vidderna, växterna, fjärilarna, bina och småfåglarna, allt det där vackra som är anledningen till att jag bor på just den här platsen, finns här på grund av mig och min familj. Jannelunds Gård som jag och mina föräldrar driver ligger på en liten slätt utanför Örebro, inramad av de blå Kilsbergen. Hade inte farfar och farmor valt den här platsen, hade inte mamma och pappa ställt om till ekologiskt 1995, då hade det förmodligen inte alls sett ut som det gör i dag. Jag var 16 år och valde att bli planetskötare, även om jag inte hade en aning om vad det innebar. Platsen kallade på mig, ett ansvar för marken, djuren och växterna, och allt som finns runtomkring, ja, till och med hela planeten. I stället för en uttänkt karriär med datamaskiner ställde jag in siktet mot Sveriges lantbruksuniversitet. Ungefär samtidigt började jag sälja lammkött på Twitter och intressera mig för gastronomi, bubblande drycker, smal indiepop och teater. Jag blev en hipsterbonde. Omsättningen växte, vi byggde upp en butik med egen förädling på gården, och plötsligt kan vi snart anställa fler människor på det lilla torpet. IBLAND TÄNKER JAG att det är ett under att jag ville bli bonde. Vilken ung entreprenör skulle vilja ge sig in i en bransch som själv beskriver sig som kris och katastrof? Är det inte mjölkkris är det griskris, eller varför inte självbilds-kris? Jag struntade ADAM ARNESSON Ekologisk bonde och planetskötare Under min tid som planetskötare har det visat sig att matsystemet står inför gigantiska utmaningar. i allt det där. Min revolution består i att visa att det går, att vi själva skapar vår egen framtid och att det är en fantastisk bransch att jobba i. Att det jag gör hemma på gården faktiskt hjälper den här världen vi lever i att bli lite bättre. Under min tid som planetskötare har det visat sig att matsystemet står inför stora utmaningar. De planetära gränserna är på väg att sprängas, vår planet klarar inte av att absorbera fler av människans misstag. Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna har ett nära samband med just mat. Jag tar det som en utmaning, ett syfte. Min uppgift som planetskötare är att upprätthålla den biosfär som mänskligheten behöver för att kunna överleva. Sen behöver vi givetvis mat också. FRAMTIDENS MAT STYRS av ett antal skiften. Proteinskiftet med mindre men bättre kött leder till minskad klimatpåverkan och bättre hälsa. Kvalitetsskiftet utmanar den gängse bilden av kvalitet inom lantbruk. Kvalitet är näring, unika värden, samhällstjänster och biologisk mångfald, inte högavkastande monokulturer eller grisar som behandlas som kött från dag ett. Kulturskiftet är det viktigaste av alla och något som berör oss alla, bonde eller ej. Att träda fram som planetskötare. Tänk vilken ära att få vara planetskötare just på den här platsen. n Tillväxt 21