TIDNINGEN TILLVÄXT 1
SKOGSFÖRETAGET > > kvistas rullar ett mäthjul mot
stammen. Under tiden piper datorn hela tiden för att meddela de olika fraktionerna som trädet ska delas upp i. Gränsen för timmer går vid en diameter på 140 millimeter. Staffan jobbar med fem olika klasser: grovtimmer, klentimmer, emballagetimmer, massa och brännved. Toppen på trädet blir alltid pappersmassa, likaså om trädet är krokigt eller har en klyka. Träd med lite röta blir emballagevirke och mycket röta klassas som brännved. De olika fraktionerna transporteras senare till olika sågverk. Displayen blinkar hela tiden det mottagande sågverkets namn. Grovt timmer av tall ska till Nyby, klenare till Kastet i Gävle, medan den grova granen går till Karbenning och den klena till Krylbo. Jo, skogsindustrin är minsann specialiserad. Vid dagens slut skickas en rapport om avverkningen till skogsdatacentralen SDC Sundsvall. PLÖTSLIGT SER STAFFAN att den avsågade stubben är delvis rutten, sådant märker inte datorn och då får Staffan klassa om manuellt. Rötan var inte så svår så det får bli emballagetimmer av den stocken, medan nästa ser frisk ut och klarar sig som klentimmer. En tall har en stor böj och även här blir det Staffans bedömning. Han backar, tar en kortare stock för att se till att just den delen går till massaved. Hade han missat det, hade stocken blivit ”vrak” på virkesmätningsstationen och då får inte skogsägaren en spänn. – Om jag gör en felkapning så kan det göra en hundring på en stock för skogsägaren. 32 Tillväxt Det är ett ensamt jobb och tiden är knapp. Men en snabb kopp kaffe mot en trädstam unnar sig Staffan Larsson. Om jag gör en felkapning så kan det göra en hundring på en stock för skogsägaren. Klykor, sprödkvistar, sneda träd, böjar, röta – allt sådant kräver ett mänskligt öga och en bedömning. Men avverkning är inte bara intäkter, det kan handla om kostnader också. Körskador i skogen är något som har diskuterats mycket. Staffan tycker att det skett en stor förändring sedan han började köra i skogen på 1980-talet. – Då handlade det bara om att ta sig ut med virket så fort som möjligt. Nu kör vi runt blöta områden, bygger broar om det behövs och ser till att köra på ris för att inte skada marken. Staffan Larsson Klockan är tolv och det är dags för en fika. Lunch åt Staffan redan klockan 09.30 eftersom han startade sin arbetsdag klockan 06.00. I dag blev det lasagne i lunchlådan, som han åt ensam, precis som de flesta dagar. Han och kollegan i skotaren befinner sig ofta en bit ifrån varandra, avverkningsterrängen är inte enkel att gå i och tiden är som sagt knapp. De brukar se till att stämma av arbetet lite grann på morgnarna eller när de åker hem för dagen. DET ÄR ETT ensamt jobb, men Staffan trivs bra i skogen och gillar att det är ett självständigt jobb. Han kliver ur maskinen och sätter sig på en stubbe och dricker lite kaffe. Det är en vacker dag. En liten stund kan han njuta av fågelsången innan det är dags att hoppa i hytten igen. n