Energigas 1
▼ VINNANDE RECEPT Här är två av vinnarbidragen i
Energigas Sveriges recepttävling: Nässelsoppa Bäst under våren och tidiga sommaren, på de nya späda nässelskotten. Ingredienser: 2 liter nässlor 1 liter vatten 1–2 st grönsaksbuljongtärningar 3 msk vetemjöl 1 dl grädde 3 msk smör Gör så här: Koka nässlorna i vatten i 15 min. Krama ur vätskan. Spara vätskan. Hacka nässlorna. Blanda med smör och mjöl. Koka upp spadet igen och lägg i buljongtärningarna. Receptsamling Recept att tillaga på gaskök De bästa receptenen att tillaga på gaskök. Tillsätt smör- och mjölblandningen. Rör om och låt soppan koka sakta i 4–5 minuter. Lägg i de hackade nässlorna och grädden. Servera! Blåbärspaj Ingredienser: 2,5 dl vetemjöl 1,5 dl havregryn 100 gr margarin 1 dl socker Pulver till blåbärssoppa Gör så här: Smält margarinet i stormkökets stekpanna och tillsätt vetemjöl, havregryn och socker. Blanda samman detta till en deg och platta ut den jämnt över hela stekpannan. Blanda pulvret till en fast kräm och bred ut över degen. Låt pajen “stekas” ett tag till den är klar. Ätes gärna tillsammans med vaniljsås. fi nns tips och inspiration till matlagning på gas såväl ute i naturen som husvagnen och båten. FOTO: PRIMUS Läs mer: Hela receptsamlingen på: www.energigas.se Masugnsgas + vattenånga 씮 koldioxid + vätgas + kvävgas Vätgas från masugnsgas? I pilotprojektet Stepwise reformeras masugnsgas till vätgas, samtidigt som koldioxiden avskiljs. Projektet är ett av flera där våra experter tillsammans med internationella partner söker lösningar på koldioxidfrågan. www.swereamefos.se ENERGIGAS NR 2 2016 35