NG Gbg 1
VINNAREN AV LINIE THE JOURNEY LANSERAR EGEN AKVAV
IT Av 250 deltagare var det svenska Yvonne Tran, baransvarig på Svartengrens i Stockholm, som kammade hem vinsten i Linie Aquavits internationella tävling, “Linie The Journey”. Som förstapris får man komponera sin egen akvavit som släpps året därpå efter en resa runt jorden. TEXT: AREZO GHAVIDEL-ASGARI LINIE AQUAVIT ÄR mest känd för sin resa världen runt till havs för lagringens skull. Temperaturskillnaderna, havsluften och fartygets kraftiga rörelser gör att akvaviten får en speciell karaktär i de sherryfat som de lagras på. Tävlingen som arrangeras av destilleriet Arcus går ut på att man ska hämta inspiration från något av de länder som fartyget stannar vid och därefter göra en egen drink. – För mig har tävlingar alltid känts ganska skrämmande. Fokusen som riktas på dig och att du har alla ögon på dig för en stund samtidigt som en jury ska bedöma en drink som du skapat. Det kan vara påfrestande och det är därför jag aldrig har tävlat. Men jag hade nyss flyttat tillbaka till Sverige från London och börjat på ett nytt jobb, så jag kände väl att det var lika bra att göra något som jag aldrig har gjort innan, säger Yvonne leende. De olika länderna som fartyget stannar vid är USA, Japan, Panama, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Kina, Korea, England, Singapore och Norge. Vilket land inspirerade dig? – För mig föll valet på Norge. Dels för att jag själv kan förstå hur viktigt det är med 36 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2018 akvavit och dels för att det kändes som en lite större utmaning. Vi i Norden är inte direkt kända för vår mat- och dryckeskultur och det kändes roligt att kunna få lyfta upp den lite. Den typiska tiden för akvavit är runt högtider, men jag tycker man kan njuta av akvavit året runt, både som snaps och i cocktails. Min vinnardrink heter Head in the Clouds, och är något av en flytande version av den norska desserten Krumkake med multekrem, ett slags rullrån som man fyller med hjortron och grädde. Den består av Linie Double Cask, Oloroso, Benedictine, hjortronkaramell och ett lager grädde på toppen. Som en nordisk, mjuk och kall Irish coffee, fast utan kaffe. Hur tänkte du när du komponerade din akvavit? – I början hade jag extremt mycket idéer. Hur ofta kommer en chans som denna? Hjärnan gick på högvarv. Skulle jag göra något som passade alla eller något extremt provokativt? Ska det vara åt det bittra hållet eller mer blommigt? Något som är till snaps eller något som man kan använda sig av i drinkar? Sen började jag tänka på vad det var som kunde representera mig både som bartender och som privatperson. Jag kom ofta tillbaka till ordet ”enkelhet”. Raka linjer och rena smaker. En av mina favoritsmaker är rönnbär, så det fick hänga med på ett hörn. Till slut hittade jag en kombination som matchade min bild i huvudet. Elegant och simpel med en djup jordighet. Med hjälp av Ivan Abrahamsen på Arcus blev det en akvavit som funkar både till snaps och att blanda drinkar med. Det ska bli spännande att smaka på den efter dess resa runt i världen. Vad var det svåraste i processen? – Det svåraste var att hitta rätt mängd av de olika ingredienserna. Man kan bli rätt förvånad över hur mycket 0,5% av ett destillat kan förändra hela produkten. Så det vi jobbade mest med var inte så mycket med smakerna i sig, utan mängderna. Alltså hur mycket av allt ska vi ha i för att uppnå den smaken vi tänkt oss. Akvaviten lanseras den 27 augusti i samband med årets final i Linie The Journey och går därefter att dricka på Svartengrens i Stockholm.