NG Gbg 1
KALKSTENSÖN – EN WHISKYUTMANARE Sedan 2008 har de
t gamla sockerbruket i Roma huserats av bland andra Gotlands Whisky som inför sommarsäsongen gett ut sin andra whisky. TEXT: JAKOB ROMIN DEN 1 JUNI i år kom Gotlands Whiskys nya batch vid namn Midaik ut på marknaden. En drygt tre år lagrad whisky på amerikanska fat, som fått sitt namn efter en ökänd plats mellan Garda och Buttle. Mitt i ingenstans står två uråldriga ekar sida vid sida och platsen har varit en slags mötespunkt för ortsborna innan färden bar vidare in till Visby. Namnet översätts enklast till ”mittens ekar”. Om du skulle bli nyfiken på platsen så har teamet bakom Gotlands Whisky varit så vänliga att de skrivit ut koordinaterna, latitud 57.3740 och longitud 18.5809. WHISKYFÖRETAGET STARTADE REDAN 2004 men kommer alltså nu, 14 år senare, ut med sin andra whisky. Det kan tänkas vara improduktivt, men processen med lagring går inte att tumma på. Samma skoningslösa och regelrätta tillvägagångssätt kan även återfinnas i råvarorna. Det är en ekologisk whisky med gotländska råvaror och en skrytprodukt i gotländskt hantverk. Märkning, jäsning, destillering, lagring och buteljering sker inom sockerbrukets gamla väggar, som är själva navet av samhället Roma. Även Ronehamn står för en liten del av tillverkningen då rökning, mältning och torkning sker i den gamla fiskeorten. På så sätt bidrar Gotlands Whisky till landsbygdens uppsving likt öns många mikrobryggerier som till största del är belägna på landsbygden. ATT NAMNEN PÅ whiskyn är just Roma och Midaik är ingen slump, utan ägarna ville att de skulle ha gotländska anknytningar. – Det ska ju vara något som är lite svårt för oss fastlänningar att uttala, säger Björn Pettersson från Gotlands Whisky och skrattar. ATT NAMNET I fråga också skulle vara en fysisk plats var ett krav. Vd:n Anders Stumle snubblade över Midaik, dock visade det sig att platsen Midaik var betydligt svårare att besöka än tidigare nämnda Roma. – När vi skulle ut dit och spana in stället var det så fruktansvärt mycket vatten så vi kom inte dit med bilarna. Inte ens när vi satte oss i en Range Rover gick det, berättar han skrattandes. NÄR DE VÄL lyckades komma till platsen så var saken dock klar. – Det är en jävligt häftig plats, och det finns en glasklar koppling med de amerikanska ekfaten. En bingo på alla sätt och vis, säger Björn Pettersson. DE AMERIKANSKA EKFATEN klarade sig bäst i den urgallring som genomfördes. Ett ekfat från Ungern föll bort. – Det blev en nästan pepprig smak av de ungerska faten, inget fel med det, men de amerikanska faten gav en mer koncentrerad gotländsk whiskysmak, säger Björn Pettersson och tillägger att det blir en bättre hyllning till den gotländska råspriten. 44 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2018 ARBETEN MED WHISKYN må vara utdraget, men belöningen har kommit direkt. Redan nu är mer än en tredjedel av Midaiks drygt 14 000 flaskor köpta. Samma historia var det med Roma, som sålde slut på sex veckor. ATT DET TAR slut fort är självklart glädjande för Björn Pettersson och resterande Gotlands Whisky. Men han berättar också att han gärna hade haft fler flaskor så att fler hade kunnat smaka på whiskyn. OM MIDAIK SÄLJER slut på samma sätt som Roma behöver väntan däremot inte vara så lång till nästa möjlighet att köpa gotländsk whisky. – Arbetet med nästa batch är såklart redan igång, förhoppningsvis kommer en redan till nästa sommar, avslutar Björn Pettersson.