NG Gbg 1
IMPOSSIBLE BURGER VEGOBURGARE SOM SMAKAR KÖTT Eft
er år av torr falafel och passiva försök har flera företag insett att även veganer vill ha möjligheten att äta genomtänkta, goda burgare på restaurang. Det finns några varianter av veganburgare som ska efterlikna nötkött i smak och textur men att få ärtprotein att påminna om angus är inte alltid jättelätt, har det visat sig. Vi har provat alternativ från tre olika tillverkare som tagit sig an uppdraget att skapa som-kött-men-inte-kött-burgare. TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH BEYOND BURGER Beyond Meat var först med att lansera den här sortens burgare i maj 2016. Den finns på restauranger runt om i USA och i utvalda matbutiker och har hyllats så mycket att det blivit en turistattraktion för veganer från hela världen. Jag testade den på hamburgerkedjan Bare burger i New York, dressad med veganost, saltgurka, rödlök, sallad, veganmajonnäs och ketchup. Den var bättre än alla köttsubstitut jag tidigare stoppat i munnen och dessutom allt jag hoppats att den skulle vara, både smak- och konsistensmässigt. I höst blir det smidigare för svenskar att äta Beyond burger då Scandics restauranger kommer att göra plats på menyn för den. IMPOSSIBLE BURGER Impossible Foods snarlika burgare Impossible burger lanserades bara månader efter Beyond burger och alternativen ställs ofta emot varandra. Nöjesguidens webbredaktör Frasse Levinsson provade Impossible burger på restaurangen Momofuku Nishi i New York i september 2016, men upplevde långt ifrån samma tillfredsställelse som jag gjorde när jag åt på Bare burger. I recensionen skrev Frasse bland annat att “avsaknaden av sesamfrön är det enda som skiljer den från en svettig badhushamburgare” och att mängden saltgurka på burgaren påminde om en rekommenderad månadskonsumtion för en fullvuxen människa. Om det låga betyget också berodde på burgaren i sig eller bara Momofuku Nishis överdrivna kärlek till saltgurka är svårt att avgöra. Om Impossible Burger någonsin lanseras i Sverige lovar jag att återkomma med en ny recension. 38 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2018 JUICY VEGAN BURGER Det nyaste och för svenskar mest lättillgängliga tillskottet är Urban Delis egenproducerade Juicy vegan burger. Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht provade burgaren inför deras lansering 15 juni och var måttligt imponerad. “Den var ‘ok’, men inget man höjde på ögonbrynen för direkt”, berättade han. Tillbehören var bra, men den faktiska burgaren var ganska smaklös. För den som vill bilda sig en egen uppfattning (jag till exempel) finns den nu på Urban Delis tre restauranger i Stockholm. Tillbehören är framtagna av de respektive kockarna och unika för varje restaurang.