NG Gbg 1
Krog Köpenhamn NORDISKA COCKTAILS TEXT: PETER STE
EN CHRISTENSEN Restaurang Kadeau, en av det nynordiska kökets starkaste fanbärare och som värnar om arvet från deras ursprung på Bornholm med råvaror och ingredienser hämtat och plockat på ön, belönades nyligen med sin andra Michelinstjärna. Men varken det, eller det faktum att de fick laga mat till mitt bröllop, räcker tydligen för att stilla Kadeaus ambitioner. Deras högt flygande planer sträcker sig längre än så. Som bland annat till viljan att skapa världens bästa cocktailbar genom att uteslutande använda nordiska ingredienser efter säsong. – Vi ska jobba ihop med ett cocktailgeni, och vi ger fri tillgång till hela vårt nya smaklaboratorium, säger Rasmus Kofoed, en av de tre grundarna och hänvisar till Morten Damgaard som har varit med och utvecklat konceptet. Ett koncept som sträcker sig långt längre än till bara vanliga cocktails. Det är kompromisslöshet och kvalitet i varenda liten detalj och vid sidan av drinkarna serveras barsnacks som förmodligen kommer vara ganska många strån vassare än vad de flesta upplevt tidigare. Speciellt när det kommer till matchning mellan dryck och mat. Enklaste vägen är att beställa en 1408 pairing-meny. Tre cocktails med tillhörande snacks – till exempel kål med ostronsås och en saftig ankbacon med Michelin-mayonaisse. – När man får tillgång till ett sånt bibliotek av smaker som Kadeau har, så öppnar sig en ny horisont eller palett med möjligheter. De gör inläggningar och fermenterar hela året runt på Bornholm och det har vi kunnat arbeta med, berättar Morten Damgaard. 1408, Wildersgade 10A, Christianshavn BÄST I EUROPA TRADITIONELLT DANSKT TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN Hur hittar man fram till Europas bästa gatumat? Jo, man låter 73 matexperter - kockar, matskribenter och så vidare - äta sig igenom Europas utbud innan de utropar vinnaren. Så långt har de alltså kommit nu och Köpenhamns tacodrottning Rosie Sanchez står som stolt vinnare. Glädjande för Nomas René Redzepi som satt i juryn eftersom Rosie kom till Danmark från Chicago för att vara dessertkock på just Noma. Sedan dess har hon öppnat sin nu prisvinnande tacovagn Hijos de Sanchez vid Torvehallerne, Nørreport och dessutom tacorestaurangen Sanchez. Hur kan hennes autentiska tacos bli så bra? Hon älskar att dela med sig av sin matkultur och framgångsreceptet sitter i detaljerna – egenimporterad torkad majs från Mexiko som hon kokar och maler till majsmjöl och osten produceras lokalt av biodynamisk mjölk på ett mikromejeri. Hennes tacopannkakor som kostar någon femtiolapp styck hamnar sen på den stora stekpannan efter beställning. Hon gör det så bra att hon, en mexikanska från Chicago, nu också är nominerad som årets köpenhamnare. 68 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2018 TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN Är man ute efter något så danskt som bara möjligt så ska man till och med skippa den röda pölsen och istället bege sig till ”de små haver” på Pile Allé. De små trädgårdarna är tre uteserveringar som ligger på rad och har funnits där längre tillbaka än någon kan komma ihåg. En av dem är Hansens Familiehave som förmodligen är Köpenhamns bästa destination för att uppleva den mest typiska lunch som staden kan koka ihop – rågbröd och vitt bröd med tillbehören sill, ägg och räkor, fiskfilé med remouladsås, hönssallad med bacon, fläskfilé med rödkål, och brieost med vindruvor – för 190 danska kronor. Du behöver förmodligen inte äta igen samma helg men lunchen måste sköljas ner med öl och framför allt snaps. Hansens Gamle Familiehave, Pile Allé 10-12, Frederiksberg