Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Innehåll
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Toppjakt
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Omslagstävling
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av handkikare
Svensk Jakt Jaktolycka
Svensk Jakt Sjöfågeljakt
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Solens upp- och nedgång
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Recept Michael Björklund ur boken Mickes
vilda, HSS Media förlag. Foto Linus Lindholm. Reportage Lena Runer. HARSADEL MED HONUNG Genom att kombinera haren med honung uppstår en blommighet som jag gillar, säger Michael. 4 portioner 4 harsadlar, dvs ryggfiléerna med ben kvar 0,5 vitlök Färsk rosmarin 3 msk honung Smör till stekning Salt och peppar Gnid in sadlarna med salt och peppar. Bryn köttet i stekpannan tillsammans med vitlök och rosmarin. Lägg köttet på en plåt och ringla över honung. Baka harsadeln i ugnen i 100 grader tills innertemperaturen är 60 grader. Ta ut köttet och servera. TIPS! Svensk Jakts reporter Lena Runer testade receptet, men förenklade det. Inget ben, ingen ugn! Michaels recept bygger på att du tillagar harsadeln med benen kvar. Jag som bara hade en enda liten hare hängande, skar ut de två små ryggfiléerna, stekte dem färdiga i pannan enligt Michaels recept, det vill säga saltade och pepprade, stekte i smör tillsammans med vitlök och färsk rosmarin, vände till sist ner en klick honung i stekpannan, och serverade filéerna nystekta i skivor, som en liten munsbit, bara rakt upp och ner. Fantastiskt gott och väldigt enkelt. 88 HARGRYTA MED SVAMP, ÄPPLE OCH CALVADOS Kött och buljong En hare (allt utom ryggfiléerna som används till receptet på harsadel intill) 1 gul lök 2 lagerblad 2 vitlöksklyftor Vatten Salt Färsk timjan Kryddpeppar Enbär Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Skär haren i mindre bitar, med ben och allt. Lägg harkött, lök, vitlök, timjan, kryddpeppar och lagerblad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker ingredienserna. Låt koka tills köttet släpper från benen. Ta köttet ur kastrullen. Plocka bort köttbitarna från benen. Sila buljongen och låt den sedan koka tills vätskan reducerats till hälften. Grytan 5 dl blandad svamp 2 morötter 2 äpplen 1 msk tomatpuré 1 gul lök 3 dl grädde 3-6 msk calvados eller Apelbrand, åländskt äppeldestillat Skär morötterna i slantar. Skala lök och äpplen och skär dem i klyftor. Bryn svampen i en stekpanna, tillsätt morotsslantarna och låt dem bryna en stund tillsammans med svampen. Tillsätt tomatpuré, äpplen och lök. Häll över buljongen och låt koka tills morötterna är mjuka. Tillsätt den plockade haren och häll i grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll sedan i en skvätt åländsk Apelbrand eller fransk calvados. Om du vill ha en krämigare gryta kan du reda av den med maizenamjöl. Nr 1 2019 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer