Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Jägartips för vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av fem smarta väskor
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Jakt med gammal hund
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Recept Lars Niklasson, kock på Lilla Ego
, finalist i Årets Kock. Text och foto Lena Runer HJORTKORV MED CITRON OCH TIMJAN En korv med mild och lite elegant smak. ÄLGKORV MED ROSTAD VITLÖK OCH CHILI Chilin ger korven hetta. Den rostade vitlöken ger en mild, lite söt smak. 1 200 g hjortkött, gärna lägg, bog och nacke nerskuret i kuber 450 g späck, skuret i kuber 45 g salt 45 g ströbröd 175 g iskallt vatten 3–4 msk färska timjanblad 3–4 citroner, skalet finrivet 1 st vitlöksklyfta, fint riven 1–2 krm cayennepeppar Ca 10 m fjälster, 28/30mm Lättfrys köttet och späcket, frys ner allt kött efter det är nerskuret och tina kvällen innan i kyl över natten. Köttet och späcket ska vara så nära noll grader som möjligt när du gör korvsmet. Mal köttet. Lars Niklasson brukar blanda grovmalet och finmalet. Salta det malda köttet och späcket. Kör sedan i en köksassistent på ganska hög hastighet i ungefär 2–4 minuter för att allt ska blandas väl utan att det hinner komma upp i temperatur. I en separat skål: Blanda ströbröd, vatten, timjan, citron, vitlök och cayennepeppar och låt svälla cirka 1–2 minuter under omrörning, innan du blandar det i det malda köttet. Kör i matbered aren under medelfart tills allt blandats väl, men försök jobba snabbt så inte korvsmeten får för hög temperatur. Skölj korvfjälstret väl och trä på korvhornet. Fyll korvsprutan och jobba ut korvsmeten i fjälstret, med så lite luft som möjligt. Stoppa inte för hårt. Skruva korvarna vid längd en du önskar och baka av dem på en plåt i ugnen på 120 grader med 2–3 dl vatten i botten tills korven nått 70 grader i innertemperatur. Låt svalna. Sedan är det bara att steka/grilla lätt när det är dags att äta dem. De färdiglagade korvarna går utmärkt att frysa. 1 200 g älgkött, gärna lägg, bog, nacke nerskuret i kuber 450 g späck, skuret i kuber 45 g salt 45 g ströbröd 175 g vatten 175 g rostad vitlök, (skalade vitlöksklyftor som du bakar i 160 grader ugn 20 minuter) 2–3 st röd chili 10 m fjälster, 28/30mm Följ receptet på hjortkorven, men byt ut kryddblandningen mot följande: Mixa rostad vitlök, chili och vatten. Blanda med ströbröd och låt svälla 1–2 minuter. Tänk på att den rostade vitlöken måste vara kall innan du blandar ner den i korvsmeten. VILDSVINSKORV MED CITRON OCH ÄPPLE Äpplet ger både syra och sötma, perfekt till vildsvin. Jägaren Anders Johnsson och Lars Niklasson efter en lyckad jakt i Bålstatrakten. Först jagade de vildsvin, sedan gick de hem och gjorde vildsvinskorv på viltkött som blivit över. – Det mesta jag kan om jakt har jag lärt mig av Anders. Därför är det kul att kunna ge tillbaka kunskap i form av matlagnings knep, säger Lars. 80 1 200g vildsvinskött, gärna lägg, bog och nacke nerskuret i lagom stora kuber 450 g späck, skuret i kuber 45 g salt 45 g ströbröd 150 g äpple, fint tärnat och fryst 100 g vatten 3–4 msk dragon 1 st vitlöksklyfta, fint riven 1–2 krm cayennepeppar Ca 10 m fjälster, 28/30mm Följ receptet på hjortkorven, men byt ut kryddblandningen mot följande: Blanda ströbröd, vatten, äpple, dragon, vitlök och cayenne peppar och låt svälla cirka 1–2 minuter under omrörning. Nr 2/3 2020 SVENSK JAKT FOTO: PRIVAT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västrnorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Göteland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer