Loading...
Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Jägartips för vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av fem smarta väskor
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Jakt med gammal hund
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Läs fler recept på www.svenskjakt.se och www.vilt
mat.nu « Nio tips om korvtillverkning 1. Det är viktigt att korvsmeten är riktigt kall! Använd gärna fruset kött och låt det halvtina i kylen. 2. Använd ”fuldelar”. Till korv behöver du inte använda fina styckningsdelar. Hals, nacke, lägg och bog blir perfekta i korv. 3. Blanda hälften grovmalet och hälften finmalet. Det grovmalda ger härlig struktur. Det fin - malda hjälper till att hålla ihop korven. 4. Använd lite ströbröd i smeten. Lars har upptäckt att smeten blir luftigare av ströbrödet och att smaken blir bättre. 5. Fett är gott! Försök inte göra korven för mager. 30 procent späck är ett riktmärke. 6. En bra korv ska vara homogen, det vill säga hålla ihop. Det uppnår du med rätt sälta. Minska inte på rekommenderad saltmängd. Tänk också på att arbeta SVENSK JAKT Nr 2/3 2020 smeten så nära noll grader som möjligt (gärna minus en grad). 7. Glöm inte lite hetta i korven. Krydda till exempel med cayenne peppar och chiliflakes. 8. Stoppa inte korven för hårt. 9. När du stoppat korven, baka den i ugnen, 100 grader i 30–60 minuter. Lägg i en långpanna med lite vatten i botten. När korven är färdigbakad håller den mycket längre i kylen. LARS NIKLASSONS UTRUSTNINGSTIPS En bra hushållsassistent underlättar vid korvtillverkning. Den ska vara tillräckligt kraftfull för att orka mala. Lars Niklassons assistent är på 1 700 watt. Han använder en handvevad korvspruta, för att lättare kunna styra processen. Det går inte så fort och det är lätt att stanna. När du stoppat korven, baka den gärna i ugnen på 100 grader i 30–60 minuter. Då är korven färdigstekt och hållbarheten blir längre. Och framför allt: tillagningen blir lättare. Då behöver du bara ge korven en snabb stekyta på spisen eller på grillen före servering och behöver inte bekymra dig om den blir genomstekt eller inte. Den är ju redan färdiglagad. 81
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västrnorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Göteland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer