1177 Vårdguiden 1
tema * Matallergi och annan överkänslighet Familj
en Sundströms vardag präglas av matallergi: ”Oron för allvarliga reaktioner finns alltid där” M jölk, ägg, vete, korn, råg, nötter och senapsfrö. Det är kring dessa livsmedel mycket av vardagslivet i familjen Sundström kretsar. Det gäller att sonen Nils, 10, inte får dem i sig så att de orsakar en allergisk reaktion. Även Svea, 8, har matallergi men ”bara” mot vete. Edit, 4, har inte någon matallergi alls. – Det är orättvist, för jag kan inte äta sånt som andra tål. Särskilt bröd och glass är svårt, säger Nils. De första symtomen kom när han var några månader gammal. Anna och Martin, som båda har allergi i släkten, oroade sig när sonen inte gick upp i vikt som han skulle, fick hudutslag och kräktes av bröstmjölksersättningen. En allergiutredning visade att Nils var allergisk mot mjölk, ägg, vete, korn och råg. Efter en tid tillkom senapsfrö. – När han smakade senap svullnade han upp i halsen och på läppar och fingrar. Då fick vi snabbt ta oss till akuten, där han fick hjälp, berättar Anna. I dag mår Nils bra, så länge hans kost fungerar. Han har alltid läkemedel i väskan ifall han skulle få en reaktion. Förutom allergierna har han allergiantikroppar mot nötter, som han rekommenderas att undvika. När Svea fick nässelutslag och magont reagerade föräldrarna snabbt och sökte vård. – När vi uteslöt vete ur kosten mådde hon bra igen. Barnens matallergier påverkar familjen på olika sätt. – Det tar längre tid att handla eftersom vi måste läsa på allt vi köper. Till exempel innehåller en del bröd Nils kunde äta tidigare nu senap. Alla varor finns inte heller i samma butik. Även matlagningen tar längre tid eftersom familjen ofta måste laga flera rätter. – Ibland äter Nils och Svea samma mat, men de gillar olika grejer. Nils älskar grytor, men det avskyr 10 Svea. Det är viktigt att de äter ordentligt så att de växer och går upp i vikt. Vissa dagar kan vi ha tre rätter. Just nu tål Nils bara tre sorters bröd, så därför bakar föräldrarna mycket. Att gå ut och äta är svårt, och något familjen helst avstår från. – Vi upplever att många restauranger har dålig koll på matallergi. Vi måste ständigt fråga och dubbelkolla. När vi har semester hyr vi helst en stuga och lagar vår mat där. Att barnen ska känna sig trygga i skolan, även med skolmaten, är självklart viktigt. – Tyvärr har Nils fått fel mat flera gånger, vilket re”Vi känner oss ofta besvärliga som ständigt måste fråga och tjata. Då är det skönt att vara sulterat i magsmärtor och nässelutslag. Under en period vågade han inte äta i skolan och hade sömnlösa nätter. Just nu fungerar det bättre, men vi har ändrat våra arbetstider så att de äter frukost och mellanmål hemma, berättar Anna. Att livet med matallergi handlar om hemma där vi har kontroll och kan slappna av.” så mycket mer än bara mat, vill både hon och Martin poängtera. – Oron och stressen över att barnen ska få i sig något de inte tål är minst lika jobbig som själva reaktionen. Oron för allvarliga reaktioner finns alltid där, säger Martin. Oron skapar också en försiktighet med vad familjen vågar göra och vilka de träffar. – Vi känner oss ofta besvärliga som ständigt måste fråga och tjata. Då är det skönt att vara hemma där vi har kontroll och kan slappna av. Men föräldrarna till barnens kompisar är bra och förstående. Vi erbjuder oss alltid att skicka med fika, säger Anna. Känslan av att inte vara som andra kan vara svår. – När Nils var liten var han inte så medveten, men i dag ser han vad de andra barnen äter och tycker att det ser godare ut. En gång fick de andra barnen lussekatter och pepparkakor men det fanns inget till Nils och Svea, trots att vi har sagt att vi gärna hjälper till. – Det var inte så roligt, inflikar Svea. 1177 vårdguiden 2 • 22