Nolltretton 1
Tredje sommaren för Lock, Hop & Barrel Text: Tobi
as Pettersson Foto: Peter Holgersson Lock, Hop & Barrel öppnade våren 2017 och har snabbt blivit en av kanalhamnens favoritrestauranger med god amerikansk mat och svängiga musikkvällar. Ägaren Nick har snabbt kommit in i Söderköping och blivit engagerad i stan. Förra året köpte han det populära tuffetåget. Det har krävt en del reparationer och det fanns problem med vinterförvaringen, men det har löst sig så i sommar kan alla Söderköpingsbor och turister andas ut. – Det är en halvtimmes tur som startar här vid Nick köpte förra året tuffetåget som tar Söderköpingsbor och turister genom Söderköping. kanalen och passerar några av stadens historiska och intressanta platser. Tåget visar upp staden på ett bra sätt för de som inte varit i Söderköping tidigare, och ger dem en överblick var de kan gå att äta, handla och besöka. Det är jättepopulärt, och tar cirka 9.000 passagerare per år. Det går varje hel timme mellan klockan 11.00 och 18.00, och i år funderar vi på att börja en timme tidigare, säger Nick. Under sommaren visar Lock, Hop and Barrel sportevenemang på sina tv-skärmar, men gör framförallt en storsatsning på sina musikkvällar varje fredag och lördag, plus några övriga dagar. Till exempel torsdagen 4 juli då den amerikanska nationaldagen firas med typisk amerikansk mat och musik av banjobandet Grass Tank. – De har spelat här flera gånger tidigare och jag kan inte få nog av dem. De passar väl in i vårt tema med sin amerikanska folkmusik. Sen kommer Papa Dee och Governor Andy och spelar på min födelsedag den 26/7 för tredje året i rad. – Kom hit och kolla in vår livemusik och vår egenproducerade öl som vi gör på humle från Söderköping. Vi har även god importerad öl från södra Kalifornien och även lokalproducerad öl från Norrköping, Linköping och Eskilstuna. En populär nyhet på menyn är vår American style fried chicken dinner, men missa inte heller våra lokalproducerade hamburgare, säger Nick och hälsar alla välkomna. Bakfickan satsar på hängmörat Text & Foto: Tobias Pettersson Tidigare låg Bakfickan inne i stan men sedan i våras har restaurangen flyttat till nya och större lokaler vid kanalen där de nu även har kvällsverksamhet. – Vi vill vara en restaurang som serverar kvalitetsmat till vettiga priser. Och det tycker jag vi har lyckats med för vi har haft fullt sedan vi öppnade i början av mars, både på luncher och kvällar, säger Tobias Laving som äger Bakfickan tillsammans med sin fru och son. – Det handlar om att ha ett eget tänk och orka driva genom det. Spola alla halvfabrikat och laga mat på riktigt. Vår grundtanke är att leverera lite mer än vad folk tror att de ska få, och det känns bra 72 NOLLTRETTON att Söderköpingsfolket tagit emot oss så väl. Nu startar turistsäsongen och förutom luncher, kvalitetspizzor och en prisvärd kvällsmeny kan Bakfickan även presentera en spännande satsning på kött. – Inför sommaren köpte vi in ett eget hängmöringsskåp. Vi kommer att ha en del på sommarens grillmeny, som lammrostbiff och helgrillad oxfilé, och den hängmörade biffstocken kommer vi att göra Bistecca alla Fiorentina på. – Det är en rätt som man delar på, och det blir ett roligt inslag, dels för att det inte finns i närheten och dels för att vi kommer att få en extremt bra köttkvalitet, säger Tobias. Grass Tank Foto: Pressbild Papa Dee Foto: Pressbild Foto: Privat