Utmärkt Malmö 1
HKM Publishing Lilla Torg 1 211 34 Malmö www.hkm.
se Mörkret vs ljuset Jag är varken raketkirurg eller hjärnforskare men jag har lärt mig lite om svarta hål. Först framlagt som en teori av John Michell i 1783 och sedan forskat av många mycket klokare människor än jag. Dessa svarta hål beskrivs ibland enklast som döda stjärnor, som har kollapsat och där gravitationen blivit så stark att elektromagnetisk strålning (bland annat ljus) inte kan ta sig ut ifrån dess yta. Jag trodde tidigare att ett svart hål var tomt, men det visade sig såklart att jag hade fel. Det är bara osynligt. Det är alltså en koncentration av massa med så starkt foto Werner Nystrand 4 6 8 Välkomsttal Nyheter och höjdpunkter Guleed 10 Dilan & Moa 12 Second hand & vintage 14 Öl & Mat 18 Lokala hantverksbryggerier 22 Mat & Dryckesnyheter 24 Malmö Mat- och dryckesguide 26 Vinterns evenemang & utställningar 28 Aktiviteter 30 Boende 36 Where to eat and drink 38 What to see this winter 42 What to do gravitationsfält att ingenting, alltså inte ens ljus, kan övervinna denna gravitation. Materia eller ljus som faller in i ”hålet” förblir och kan aldrig ta sig ut igen. Det senaste året, det ganska historiska 2020, har tillvaron ibland kallats ett svart hål. Det har inte riktigt varit så farligt här på hemmaplan, våra lockdowns kan inte jämföras ens med grannen Danmarks, men att allting stått still har varit frustrerande för folk världen över, och även här, så jag förstår att någon har gjort liknelsen. Skillnaden är alltså att vi kan ta oss ut igen. Vilken tur. Och även om situationen just nu kanske är värre än någon gång tidigare så kan vi samtidigt se ljuset i slutet av tunneln. Men innan vi har kommit igenom, och ut på andra sidan, så ska vi slå ihjäl lite vintertid. Och hur gör vi det när vi inte kan träffas i större sällskap? När allting är inställt? Vi har en idé. Dricka öl. Och äta mat. Passar jättefint ihop, så fint att vi skrev en artikel om det. Malin Derwinger som lär ut sin värdefulla kunskap på Sveriges enda ölsommelierutbildning hos Gustibus här i Malmö berättar att ”öl har en mycket större bredd än viner när det gäller smaker, aromer, färger, intensitet, alkoholstyrka, sötma, beska med mera. Dessutom en enorm fördel i kolsyra!”. Dessutom är det naturligtvis ett ypperligt tillfälle att prata lite både om och med några av stadens många framstående ölbryggare. Några vi gärna skulle vilja ha med oss ifall vi nu ytterligare ett tag ska gravitera inom ett svårt hål utan att komma ut. I detta nummer lyfter vi också fram Malmös guldkorn inom vintage-shopping, vi har pratat med Guleed, Dilan och Moa (två av dem på samma gång) och vi lyfter fram några av de få saker man nu faktiskt kan göra. Vi ses ute i ljuset igen. Peter Steen-Christensen Ansvarig utgivare Pelle Tamleht Chefredaktör Peter Steen-Christensen Medverkande skribenter och fotografer Apelöga Petter Backlund Frida Bergkvist Olle Engqvist Elin Gustafsson Alexandra Lundblad Werner Nystrand Vincent Palma Clara Papenoe Thor Linda Prieditis Filip Sandström-Beijer Pelle Tamleht Grafisk form Abdul Hamid Ali Omslagsfoto Werner Nystrand Periodicitet 3 ggr/år Upplaga 15 000 ex Utgivare HKM Publishing 4