Omtanke 1
RECEPT Av: Annika Rådlund, annika@svenskamedia.se
|Källa: Roy Fares och Bonnier Fakta Roy Fares New York favoriter Mästerkonditorn Roy Fares senaste bok gavs ut i mars 2016 av Bonnier Fakta. Det här är uppföljaren till den prisade LA-baserade bakboken United states of cakes. Här är han tillbaka i USA, denna gång i New York, som finkammats i jakten på de allra bästa bakverken och sötsakerna. Här delar han med sig av ett av favoritrecepten från sin senaste bok Sweet spots of New York. Financiers ”Fransmännens motsvarighet till vår mazarin, kan man säga. En saftig mandelkaka med fin smak av brynt smör som ger en fyllig, lite nötig karaktär. Vill du så gör du vaniljsås på äggulorna som blir över, men det går lika bra att servera utan”. Ingredienser: Gör så här: • 150 g smör • 60 g vetemjöl (1 dl) • 60 g mandelmjöl (lite drygt 1 dl) • 180 g florsocker (3 dl) • 150 g äggvita (4–5) • 10 g vaniljsocker (1 msk) • 2 g salt (½ tsk) • rivet skal från 1 citron • 36 färska hallon • mandelspån • florsocker att pudra över Gör så här: Blanda äggulor och socker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka upp och plocka upp stången. Häll ner blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills vaniljsåsen har tjocknat. Sila ner såsen i en skål, täck med plastfolie och låt svalna. 60 | www.ssil.se Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Smöra och mjöla en cupcakeplåt. Smält smöret i en kastrull och låt stå kvar på plattan tills smöret har fått en gyllenbrun färg och doftar lite nötigt. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, vaniljsocker, salt och citronskal i en bunke. Rör ner smöret till en slät och fin smet. Fördela smeten i plåten, lägg i tre hallon i varje form och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg. Låt kakorna svalna lite och vänd sedan ut dem ur formen. Pudra med florsocker före servering. Vaniljsås Ingredienser: • 80 g äggula (ca 5) • 90 g strösocker (1 dl) • 1 vaniljstång • 250 g vispgrädde (2 ½ dl) • 100 g mjölk, 3 % (1 dl)