Omtanke 1
Konditorn Malin Novak Zemplinski har hittat ett s
tälle där jobbet funkar trots hennes CP-skada. vakande öga så att beställningarna blir rätt. Andra måste ha hjälp hela tiden, och har även sina egna ledsagare med sig. Alla har själva fått välja hur mycket de vill arbeta, och den som jobbar allra mest är Malin Novak Zemplinski, 33 år. Hon är kaféets utbildade konditor och bagare och är den som bakar allting i disken. – Jag blev uppsagd på mitt förra jobb för att jag har en CP-skada som gör att jag är lite spastisk och har sämre finmotorik på vänster sida. Det är så bra att jobba här, för man blir accepterad som man är, och det finns förståelse för att vissa saker tar tid och att man får göra saker på ett annat sätt. Jag tycker att allting är roligt att baka, men cheesecaken är nog den som går bäst, berättar hon. LARS INFLIKAR ATT även om det fungerar som ett vanligt kafé så finns det några anpassningar som visar att de som arbetar där är lite mer ovanliga. Till exempel är kaffemaskinen extra enkel att sköta. Kassasystemet innehåller tydliga bilder på alla produkter, så det blir lätt att slå in rätt. Vid arbetsbänken där smörgåsar och sallader ska göras finns också uppsatta lappar med innehållet i detalj. Principen är att alla anställda ska kunna göra allting, men förstås med hänsyn till den egna förmågan. – Min August står till exempel inte i kassan, för han kommer alltid att vara på en 3,5-årings nivå och det är inget han klarar. Men han är jätteduktig på att till exempel bära ut beställda rätter. Häromdagen hände det något väldigt charmigt när han serverade. Han älskar kepsar min son, och den dagen hade han hela tre stycken på sig, så där på hög på huvudet. När han sedan skulle servera två damer i 70-årsåldern, satte han först ner deras goda mackor på bordet, sedan satte han en keps på den ena damen och en keps på den andra och gick därifrån. Det är sånt som bara händer här! ● I SAMARBETE MED TIDNINGEN DRIVA EGET. WWW.DRIVA-EGET.SE Tips till dig som vill prova socialt entreprenörskap! Välj en bransch du redan behärskar. Jag har haft stor nytta av mina kunskaper och kontaktnät från restaurangbranschen, och har blivit sponsrad på olika sätt av vänner och branschkollegor. Var beredd på oerhört många möten med till exempel Arbetsförmedling och Försäkringskassa. Alla mina tio anställda har en egen handläggare, som jag i sin tur kanske har haft 4–5 möten med, och nu är det snart dags för uppföljningsmöten... Man kan förstås börja med att bara anställa en person som man inte vanligtvis skulle rekrytera. Det ger arbetsplatsen ett helt nytt flow! Även om man får lönebidrag så ska man vara beredd på att det tar tid att gå med vinst. Jag arbetar fortfarande lite med investeringar och fastigheter och en del av de pengarna går in här, för att jag känner att det är rätt sak att satsa på. www.ssil.se | 45