Omtanke 1
RECEPT Höstens smaker Smaken av vilt passar bra p
å hösten. Här en mustig älggryta som får en spännande twist och snabblagade viltfärsbiffar. Kanske har du plockat egna lingon också som får smaksätta såsen. Recepten kommer från arla.se Älggryta 500 g älgkött, t ex med kanel och stjärnanis 4 portioner innanlår 4 vitlöksklyftor 2 gula lökar 3 morötter 100 g skogschampinjoner Smör, ekologiskt 5 dl oxbuljong 1 lagerblad 1 kanelstång 1 stjärnanis 2 msk svartvinbärsgelé salt svartpeppar 1 msk majsstärkelse ev bladpersilja 2 dl crème fraiche Skär köttet i bitar, cirka 2x2 cm. Skala och hacka vitlöken. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Skär svampen i klyftor. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Låt vitlök, lök, morötter och svamp bryna med mot slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, kanelstång och stjärnanis. Låt koka cirka 45 min. Tillsätt gelé och smaka av med salt och peppar. Rör ner majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp. Garnera ev med bladpersilja. Servera grytan med crème fraiche och kokt mandelpotatis. Viltfärsbiffar i lingon- och timjansås 4 portioner 400 g viltfärs eller nötfärs 1 ägg 0,5 finhackad gul lök 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 tsk krossade enbär Smör- & rapsolja matlagningsgrädde 1 msk lingonsylt 0,5 tsk torkad timjan 0,5 msk majsstärkelse Blanda köttfärs, ägg, lök, salt och kryddor till en jämn smet. Forma åtta biffar och stek dem i smör- & rapsolja i en stekpanna cirka fem minuter. Tillsätt grädde, sylt, timjan och majsstärkelse, rör om och koka cirka två min. Serveringsförslag: Potatismos och gurksallad. www.ssil.se | 61