Omtanke 1
Utbildningen är tvåårig och bygger på den klassis
ka lärlingsutbildningen. Vi träffas på restaurang Rolfs Kök i centrala Stockholm. Det är förmiddag och lunchen förbereds i köket. Socialarbetaren Sascha Abdelnabi och Cristian Alcarruz med ett förflutet som kock är två av dem som startat upp Kock på gång. Även köksmästaren och verksamhetschefen på Rolfs Kök Magnus Johansson är med. Det är i det här köket, bland annat, som ungdomar som hamnat i trubbel av olika anledningar får en ny chans, och utbilda sig inom kockyrket. Cristian som varit i restaurangbranschen i över tjugo år säger att restaurangyrket var en räddning för honom som var på väg att hamna snett när han var ung. Han säger att tanken om en utbildning för ungdomar funnits där ett tag. – Jag såg fina möjligheter för ungdomar, som kanske inte kommer in på en restaurangskola, att få chansen att utvecklas i den här miljön. Utbildningen, som är helt praktiskt, är på två år och finansieras av insatser från Socialtjänsten. – En ungdom som helt saknar struktur i sin vardag erbjuds här ett sammanhang och jobbgaranti, vilket innebär att du kommer att få ett jobb efter avslutad utbildning, berättar Sascha. – Här är det struktur och tempo, men även en fin gemenskap, fyller köksmästaren Magnus i. Man blir bästa polare med dem man jobbar med och det krävs ju ett samarbete från början till slut för för att få det att fungera i köket. Det krävs lite militärisk struktur fast på ett annat sätt. Men det ska ju utöver matlagningen städas och hållas ordning och det finns regler, men det är även väldigt kreativt, säger han. Förutom att arbeta i köket med matlagning under utbildningen läser man om miljö och hälsa enligt HACCP. Det är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten. Det kan vara mikrobiologiska, kemiska, allergena och fysikaliska faror. Man gör även studiebesök hos matleverantörer och handlare inom kött, fisk och grönsaker. Under hela utbildningen som kocklärling får man även 40 timmars handledning i veckan på plats. – Att få den här gedigna utbildningen från scratch är guld värt sedan på arbetsmarknaden, säger Sascha. Cristian berättar att kursplanen vuxit fram genom att bygga vidare på den klassiska treåriga lärlingsutbildning som en av grundarna (Oscar Fernandez) till Kock på gång själv gått. www.ssil.se | 45