Svensk Jakt Redaktören
Svensk Jakt Jakt i Ryssland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vakumförpackare
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Guldbockar
Svensk Jakt Rensäker foderautomat
Svensk Jakt Fråga veterinären FRÅGA VETERINÄREN JO
NAS MALMSTEN legitimerad veterinär, maila dina frågor till: jmalmsten@gmail.com När utetemperaturen är runt tio grader ute kan en älg vara varm i flera dagar efter att den dött. Hur länge kan älgen vara varm efter döden? Irma: I vårt älgskötselområde försöker vi vara noga med att rapportera och undersöka alla döda älgar. En del är ruttna när vi hittar dem, men en del verkar vara alldeles färska. Hur länge är en älg varm efter döden? SVAR: Älgar kan vara varma längre än vad många tror efter att de dött. Hur länge beror på flera olika faktorer. De viktigaste är årstid och väder, storlek och hull på älgen. En annan faktor är om den ligger i skugga eller sol. Så fort en älg dör startar förruttnelseprocessen. I våmmen sker en kontrollerad jäsning av Fällt vilt bör alltid tas ur så fort som möjligt för att minska riskerna för att köttet ska bli dåligt. Hur snabbt bör jag ta ur haren? Anders: Hur länge kan jag låta en hare hänga hänga ourtagen utan att riskera att köttet blir dåligt? SVAR: Det korta svaret är: inte länge alls. Du bör alltid försöka ta ur djur så fort som möjligt. Att låta fåglar och annat vilt hänga utan att ta ur dem är bara onödigt. Tarmbakterier kan via blodkärlen vandra ut i köttet och dessa bakterier kan vi som bekant bli sjuka av. Vill du vara på den säkra sidan ska du inte äta ett vilt som hängt ourtaget länge. Men som alltid kan det finnas undantag och då beror det på hur skottet träffade. Tog skottet så att det blev hål på mage eller tarm ökar 64 Linus: Vi sköt en liten brungris hos oss i vintras. När vi kom risken för att bukhålan blivit kontaminerad. Men om hagel från skottet mest sitter ytligt i pälsen och haren hängt i låg temperatur och är ren i övrigt kan det gå bra. När den sedan passas och flås och fått hänga ett tag så bör du lukta på kroppen. Om doften är frän eller skämd bör köttet slängas. Luktar det precis som det ska kan du ta en liten bit kött, till exempel från frambenet eller halsen, och koka det en stund. Smakar och luktar det som det ska är det sannolikt inga problem. Du bör dock alltid tänka på att viltköttets kvalitet beror på hur skottet tar, och hur tillvara tagandet och förvaringen av viltet utförs. ‹‹‹ fram till den såg vi att den var lite skraltig. Den var också köttig vid analöppningen. Vad kan ha hänt och är det vanligt? SVAR: Det verkar som att vildsvinet har drabbats av ett ändtarmsframfall, även kallat rektumprolaps. Det är inte normalt och inträffar när ringmuskeln blir försvagad eller förslappad, antingen på grund av ett sjukdomstillstånd eller en medfödd svaghet. Om det inte är medfött kan vildsvinet ha drabbats av detta efter en längre period av diarré där muskulaturen inte fått vila. Diarré kan vildsvin få av obalans i födan, av parasiter, bakterier, virus med mera. En prolaps av födan när älgen är i livet. Denna jäsning kan fortsätta ett bra tag efter döden eftersom våmmens mikroorganismer fortsätter att arbeta så länge det finns energi i omgivningen. Jäsningen avger värme och våmmens temperatur kan till och med öka en stund efter döden. Pälsen är ett utmärkt skydd för att inte släppa ut värme från kroppen. En älg kan därför vara varm under flera dagar efter döden, vilket även gäller på vintern. En norsk/svensk studie har visat att en död älg kan ha 28 graders kroppstemperatur cirka två dygn efter döden när det är mellan 5 och 15 grader varmt ute. ‹‹‹ Vad har drabbat vildsvinet? Vildsvin med ändtarmsframfall är ovanligt. Tillståndet kan vara medfött eller orsakats av att vildsvinet haft diarré under en längre tid. ändtarmen är ovanligt, men kan leda till lidande och död om tillståndet förvärras. Om ni ansåg att vildsvinet i övrigt var i dålig kondition, så tycker jag det är säkrast att kassera köttet. ‹‹‹ Nr 5 2021 SVENSK JAKT FOTO: JONAS MALMSTEN FOTO: CLAES DAHLGREN FOTO: JONAS MALMSTEN
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer