Maxikökets Broschyr 1
Med smak av påsk Lammrostbiff i ugn med bakad pur
jolök 4 portioner. Medel. Tid: över 60 minuter Bakad purjolök 2 små purjolökar 2 msk olivolja salt svartpeppar Lammrostbiff ca 500 g lammrostbiff salt svartpeppar 2 tsk torkad rosmarin 2 msk olja Vitlöksmetana 1 vitlöksklyfta fi nrivet skal av 1 citron 1 kruka körvel eller persilja 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Bakad purjolök: Ansa och skölj purjolöken, dela den på längden och skär den i ca 10 cm stora bitar. Lägg purjolöken i en ugnsform (tänk på att välja formstorlek så att två formar får plats i ugnen). Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen ca 1 timme. 3. Lammrostbiff : Krydda köttet med salt, peppar och rosmarin. Bryn köttet i oljan i en stekpanna och lägg det i en ugnsform. Sätt formen bredvid purjolöken mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på ca 60°C (rosastekt). 2 dl smetana 1 dl rostade hasselnötter 75 g smör några dropar citronsaft Till servering rostad potatis sallad 4. Vitlökssmetana: Skala och riv vitlöken. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen. Hacka körveln grovt. Blanda smetana med vitlök, citronskal och körvel. Smaka av med salt och peppar. 5. Hacka nötterna grovt. Bryn smöret i en stekpanna tills det börjar dofta nötter. Smaka av med några droppar citronsaft. 6. Lammrostbiff : Skiva köttet. 7. Till servering: Lägg sallad, potatis och purjolök på ett fat, toppa med skivat lamm och nötter. Skeda över brynt citronsmör och servera med vitlöksmetana. Scanna QR-koden för att ta del av recept och inspiration från Maxiköket.