Maxikökets Broschyr 1
Laxsida i ugn med romsås 6 portioner. Medel. Tid:
under 45 min 900 g delikatesspotatis ca 1 kg laxfilé salt och peppar 1 kruka dill Romsås 2 dl crème fraiche 50 g löjrom eller ishavsrom 1 tsk pressad citronsaft Sallad 1 fänkål 250 g grön sparris 125 g rädisor 65 g babyspenat 1 kruka gräslök 1 msk pressad citronsaft 2 msk olivolja 1. Sätt ugnen på 150˚C. 2. Koka potatisen. 3. Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg laxen på en plåt eller i en ugnsform. 4. Hacka dillen och bred över laxen. Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54˚C. 5. Romsås: Blanda crème fraiche och rom och smaka av med salt, peppar och citronsaft. 6. Sallad: Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Ansa och hyvla sparrisen och rädisorna. Blanda alla grönsaker. 7. Hacka gräslöken och blanda med citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen. 8. Servera laxen med romsås, sallad och potatis. Nubbesallad 4 portioner. Medel. Tid: under 45 minuter 2 hårdkokta ägg 1 burk matjessill (à 200 g) 1 liten rödlök 2 msk finhackad dill 3 kokta kalla potatisar 1/2 dl crème fraiche 2 msk majonnäs 2 msk kaviar peppar salt 1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i äggen och sjud dem i 9 minuter. Spola äggen kalla och skala dem. 2. Skär matjessillen i mindre bitar. 3. Skala och hacka rödlöken. Hacka dillen fint. Skär potatisarna och äggen i små bitar. Blanda sillen med lök, dill, potatis, ägg, crème fraiche, majonnäs och kaviar. 4. Smaka av med peppar och eventuellt salt. 5. Servera nubbesalladen på kavring eller knäckebröd. Tips: Byt ut hälften av löken mot 1/2 dl hackad purjolök