Maxikökets Broschyr 1
Med smak av påsk Citronpaj med färska bär och lät
tvispad grädde 3 dl vetemjöl 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 125 g smör 1 msk kallt vatten Citronkräm 3 normalstora citroner, finrivet skal och 2 dl saft 3 äggulor 3 ägg 1 tsk majsstärkelse 3 dl strösocker 125 g smör Till servering: Färska bär och lättvispad grädde. 12–14 bitar Medel Tid: över 60 minuter 1. Sätt ugnen på 200˚C. 2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Tryck ut mördegen jämt i en låg pajform, 24 cm i diameter (gärna med löstagbar botten). Nagga botten med en gaffel och ställ i kylskåp i minst 20 minuter. 4. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter, eller tills mördegen är torr. 5. Låt pajskalet svalna. 6. Tvätta citronerna. Riv det yttersta på skalet fint och pressa ut 2 dl saft. 7. Citronkräm: Rör ihop äggulor, ägg, socker och majsstärkelse med en visp, för hand, i en rostfri bunke. Sätt bunken i en kastrull med sjudande vatten och tillsätt citronskal och -saft. Vispa tills krämen tjocknat, ca 15 minuter eller tills krämen har en temperatur på 82°C. Ta bort bunken från vattenbadet. 8. Skär smör i bitar. Klicka i smöret i lemoncurden under vispning tills det smält. 9. Häll citronkrämen i pajskalet och låt svalna. Ställ pajen i kylen så att fyllningen stelnar. 1 Servera citronpajen med lättvispad grädde och färska bär. 0. Tips: Förenkla genom att använda 2 burkar á 320 g färdigköpt lemoncurd. Rör den smidig och fyll i pajskalet.