NG Gbg 1
som vi har ett genetiskt ogillande av. Gillandet
eller ogillandet av beska liknar det du frågar efter och därför tycker vissa människor inte om kaffe även om de flesta av oss tränar oss själva för överkomma motviljan mot beska, och lyckas med det. Men en del gör det inte och blir därför genetiska ogillare av kaffe precis som man är genetisk ogillare av koriander. Dessutom verkar det som att man inte kan träna sig att tycka om koriander utan gillandet är binärt, 1 eller 0. JAG BORDE HA kunnat räkna ut det själv, att gillander eller hatandet av mat är något vi alltid har kunnat identifiera oss med. År 1962 raljerar författaren Moa Martinson om den moderna maten och går till attack mot pizza och annat otyg. Hon är uppenbart uppe i varv, som att hon pratar om en politisk reform eller en viktig samhällsfråga, ungefär exakt samma ton som jag har när jag försvarar koriander. HON FRÅGAR SIG var man nu ska få tag på en bit stickestill som är ätbar och undrar vad meningen är med allt det här joxet folk håller på med i tv och radio. Hon tillägger att vi ju inte är några italienare, vi är ju svenskar. Hon fortsätter sen gorma om att pizza inte ens är gott, att det bara är en röra. Hon avslutar med att ilsket fråga alla som pratar om mat i TV om de ens kan göra en slarvsylta. Jag vet inte vad en slarvsylta är men jag tvivlar på att det innehåller koriander. I EN TID där jag raderar mina tweets efter tre veckor (övertygad om att jag nu är en ny människa), skäms över kläder jag har burit, texter jag har skrivit och åsikter jag har haft känns det tryggt att ha en ståndpunkt jag inte behöver valkompasser eller horoskop för att landa i. Jag älskar koriander och det kommer jag göra även när framtids-Ingrid hittar ett gammalt nummer av Nöjesguiden och måste blåsa av damm från det som om det vore en gammal artefakt i en Indiana Jones-film för att kunna slå upp den här sidan. ”HUR KOMMER DET SIG ATT DET ENDA SOM VERKAR VARA KONSTANT I MIN PERSONLIGHET ÄR ATT JAG ÄLSKAR EN ÖRT?” NR 5, 2019 | NÖJESGUIDEN 19