NG Gbg 1
PRESENTERAS I SAMARBETE MED SILJA LINE NJUT AV DR
INKAR I VÄRLDSKLASS PÅ SILJA SYMPHONY I en lyxig miljö på Silja Symphony serveras kreativa drinkar ombord. De prisbelönta bartendrarna Torbjörn ”T-B” Liljehammar och Mattias Nilsson berättar om det bästa med att jobba på ett kryssningsfartyg och passionen för cocktails. Både Torbjörn ”T-B” Liljehammar och Mattias Nilsson har lång erfarenhet inom krogbranschen. De har vunnit cocktail tävlingar på varsitt håll och nu jobbar de i den nyrenoverade baren Sea View Lounge på Silja Symphony. Ni är båda två prisbelönta bartenders. Kan ni berätta lite om det? M: Min tävling var en del av Bacardi Legacy som är världens näst största sprit företag. Jag skickade in ett recept med jordgubbar, basilika, fläder, rom och mousserande vin. Det är egentligen något man alltid gör för det är kul att testa nya drinkar på ett så stort företag. Vi var 890 personer från Europa som var med och tävlade, då blev jag antagen och utflugen till Puerto Rico och fick tävla i världsmästerskap. T: Jag deltog i en tävling som heter Bartender Talent Academy by Rémy Martin. Där gick jag vidare till den globala finalen som var nere i Frankrike. Jag vann hela tävlingen så det gick faktiskt riktigt bra. Min drink består av konjak, fikon likör, örtsprit och lite salt. Jag serverar den tillsammans med ost och färska fikon så det är en cocktail som är tänkt till foodpairing, Intresset för cocktailvärlden väcktes till liv i Teneriffa för Mattias Nilsson. Han var där under ett år och studerade spanska, för att lära sig språket bättre började han jobba i en bar och fann intresset i att skapa drinkar och göra gästerna nöjda. Efter det gick han en utbildning om vin, sprit och cocktails för att lära sig mer. Torbjörn ”T-B” Liljehammar har varit involverad i nattklubb- och restaurangbranschen sedan tonåren. Han började jobba bakom baren redan som 20-åring och har även en bakgrund inom konditoribranschen. Vad tror ni är den största skillnaden mellan att jobba på en bar i ett kryssningsfartyg jämfört med en bar i land? T: Jag skulle säga att det är den stora rotationen på folk som är ombord och kryssar. Om du jobbar på en bar i land är den vanligtvis väldigt nischad med samma slags människor som går till ett och samma ställe hela tiden. Ombord har vi så många olika teman. Någon dag kan det vara ett heavy metal band som spelar i dinosauriedräkter för finska barn och en annan dag kan det vara fullt med ungdomar mellan 18 och 25. M: Haha, ja när det är ungt folk här är det mycket att hålla koll på. Men skillnaden är att ingen dag är den andra lik och det är väldigt skoj. När det är olika människor här får vi göra mycket olika drinkar och då är det lättare att hålla kvar vid sin passion. Silja Symphony går mellan Stockholm, Mariehamn och Helsingfors. Det är en minisemester på två dagar och under högsäsong kan det vara upp till 3000 nya gäster varje dag. Vad är det viktigaste att tänka på när ni tar fram nya recept? M: Att lägga ned kärlek, tid och passion säger jag. Det är precis som med allting, man får testa sig fram med nya idéer och olika smakkombinationer. T: Bra råvaror är ju en grund också. Kvalité på de produkter man använder gör väldigt stor skillnad tycker jag. Jag som även har bakgrund inom konditoribranschen tycker också det är viktigt att följa recept, en halv centiliter kan göra stor skillnad om man måttar fel. Kokos, 80-talet och mocktails är något som Torbjörn ”T-B” Liljehammar och Mattias Nilsson tror kommer bli trendigt framöver inom cocktailvärlden. Fokus kommer ligga på att experimentera mer med alkoholfria drinkar. – Jag tror att man kommer använda mer färska råvaror och produkter med hög kvalité, där man fokuserar på hållbarhet och miljömedvetenhet, avslutar Torbjörn ”T-B” Liljehammar.