NG Gbg 1
ner till datumstämpel och etikettering. Claes Häg
gström berättar om processens smidighet. – Det tar ungefär en och en halv till två timmar att ställa upp allting. Sen kopplar vi på ölen och så rullar det. AFFÄRSIDÉN VÄXTE FRAM när Olof Häggström frågade en kompis på Bryggverket i Umeå varför de inte tappade sin öl på burk. Svaret var att det var för dyrt. – Olof hade ju en idé om att han ville ha öl på burk, det startade med Bryggverket ett lokalt bryggeri i Umeå. Det är kompisar till oss och det var där det började och så tog det skruv ganska omgående. ÄN SÅ LÄNGE är de helt själva i Sverige och har nått en omsättning på över tio miljoner kronor. – Hela vår affärsidé bygger på att vi gör investeringen för tio bryggerier på en gång. Vi investerar och hyr ut våra tjänster istället för att alla ska ha sin egen maskin. Man tappar ju inte öl mer än ett par gånger i månaden, berättar Claes innan han fortsätter. – Vi jobbar ganska brett, det är allt från Pelle i garaget som tappar 500 liter till etablerade och större bryggerier som Omnipollo och Gotlands. Vi har tappat över 25 000 burkar av Gotlands Sleepy Bulldog uppdelat på två gånger. GOTLANDS BRYGGERI HADE pratat i några år om att tappa på burk, vilket är ”det bästa för humlestinna öltyper som Pale Ale, IPA, APA och NEIPA” då ”solens strålar bryter ner humlens fina aromer över tid även i mörka flaskor av tjockt glas” som Gotlands skriver på sin hemsida. Men med begränsat utrymme i ett K-märkt hus fanns det inte någon plats för en burklina, så Canmans portabla lösning passade dem utmärkt. Canman har idag fem maskiner, strategiskt utplacerade i landet. – Vi har en i Umeå, en i Stockholm, två i Göteborg och en i Helsingborg – och med den maskinen sköter vi också Danmark. Kapaciteten är från 900 33-centiliters burk i timmen och upp till 2 000 burk i timmen i vår större maskin. MED CANMANS LÖSNING kan det bli ekonomi även i små batcher och de har nu totalt tappat över 60 unika sorter öl och läsk. Hantverksbryggarna och dess konsumenter verkar ha tagits med storm och burkförpackad dryck kan mycket väl bli ännu större i framtiden. Men hur är det med återvinningen? Annie Leonards bok The Story of Stuff som kom 2011 berättade att världen vid det tillfället endast återvann cirka 45 procent av världens läsk- och ölburkar. Vilket inte är så mycket med tanke på att världen konsumerar någonstans runt 370 miljarder burkar fyllda med dryck varje år. CAN MANUFACTURERS INSTITUTE menar emellertid att återvinningstakten har ökat till 68 procent idag vilket de skryter är högsta återvinningsgraden bland alla dryckesförpackningsmaterial. Och som tur är ser det ännu bättre ut här på hemmaplan. DEBATTEN OM BURK eller flaska fortsätter, men även om det inte finns någon tvivel om var Claes Häggström på Canman står i denna så slår han fast det viktigaste. – Öl ska drickas ur glas! NR 5, 2019 | NÖJESGUIDEN 51