NG Gbg 1
OMAKA SKA FÖRÄNDRA SYNEN PÅ ÖL I nästan fyra års
tid har Hedda Spendrup lyckats hålla sin och Spendrups nya satsning hemlig. Nu är det slut med det. TEXT: PELLE TAMLEHT V i möts upp i Chopsticks gamla lokaler vid Hötorget mitt i Stockholm. Här hyr Omaka in sig på en del av rivningskontraktet, i väntan på egna lokaler. Hedda berättar att det var viktigt att åtminstone till en början få en egen fysisk plats att sitta på, även om bryggningen fortfarande äger rum ute på Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby. Omaka består för tillfället förutom henne själv av storebror Axel Spendrup som ansvarar för det visuella, samt två till. Det är ett tight team som ska bära bryggerijättens nya satsning fram till lansering. Varför har det varit viktigt att hålla allt så hemligt? – Jag ville bland annat få ett go från styrelsen först, och det var för mycket som kändes oklart för att börja kommunicera det utåt. Även om det såklart har ryktats en hel del framför allt det senaste året. Hur känns det nu då? – Jätteläskigt såklart, men också helt fantastiskt att få skapa något så pass eget inom familjeföretaget. Vad är det för något du håller på att skapa då, om du får beskriva det själv? – Jag skulle beskriva det som en ny generations smaker. Det jag vill göra med Omaka är att lyfta öl till en ny nivå. Det låter väldigt pretentiöst men då får det väl göra det. Omaka ska spegla den nya generationen Spendrup. Jag, min bror och våra kusiner är mer än det Spendrup var för 20 år sedan. Vilket inte ölvärlden väl är heller? – Exakt. Sen vill jag skapa något som skiljer sig från ölvärlden också. Jag känner ofta att den är onödigt exkluderande, vilket är synd. Den svenska ölvärlden är fantastisk, men det finns en massa människor som uppskattar smaker som inte känner att de hittar rätt i den då det kan finnas lite väl mycket navelskådande. Finns inte risken att du just på grund av det kan möta på ett visst motstånd, från puritanerna? – Absolut, jag kommer garanterat att stöta på patrull men jag har inget behov av att bli omtyckt av alla på det viset. Jag vänder mig framför allt till nya ölkonsumenter som kanske inte tror att öl är något för dem. De som älskar vin, mat och smaker överlag. Jag vill förändra synen på vad en öl kan vara. Hur bryter man ner det här pretentiösa till något konkret? – Det handlar mest om vad jag vill upptäcka inom smakvärlden, vilket jag har gjort länge men kanske inte på ett varumärke där det passar in lika bra. Allt behöver heller inte vara så konstigt och komplicerat, det vi dricker nu är en helt vanlig tysk pilsner som vi ursprungligen bryggde till min brors bröllop och smaksatte med lite björklöv. Samtidigt är ambitionen att vara banbrytande inom teknik och smak, till exempel har vi planer på att göra en stout som är ljus. Hur gör man det? – Vi kör den genom ett aktivt kolfilter som tar bort all färg, utan att förändra smaken på den. Dels för att den blir mer visuellt tilltalande, men också bara för att prova och se vad som händer. Vi vet inte om det funkar, men det är mycket det Omaka handlar om – att testa, att försöka, våga misslyckas, lära och utvecklas. På samma sätt tittar vi på att göra en belgisk wit som är svart, utan att den ska smaka rostat. HEDDA BERÄTTAR ATT hon även har tittat på vad ölvärlden kan lära sig av vinvärlden när det kommer till att matcha smaker och hur man där ofta vänder på det och tar fram mat som ska passa ett särskilt vin istället för vice versa. NR 5, 2019 | NÖJESGUIDEN 61