NG Gbg 1
Hur ser lanseringsplanen ut för Omaka? – Det är s
vårt att säga exakt, men någon gång nästa år. Jag vill heller inte låsa mig på något sätt geografiskt utan är det någon ölsort som skulle passa sig bättre att brygga på Gotland, Grängesberg eller Patagonien ska vi givetvis göra det. Jag finner ingen prestige i att jag måste brygga all öl själv, det är liksom inte logiskt. Det finns inget självändamål att hålla sig utanför Spendrups övriga produktion eller andra bryggerier i världen. NAMNET OMAKA KOMMER från mötet mellan storbryggeri och hantverksvärlden, men också att hela projektet från början har varit ganska omaka. Att det sedan även för tankarna till det japanska ordet Omakase är ett lyckligt sammanträffande. – Det är också ett väldigt vackert ord i sig, och funkar internationellt. Finns det planer på export? – Den svenska marknaden kommer först men ambitionen finns definitivt där. Jag vill verkligen utforska exporten och tror absolut att det finns ett utrymme för ett vårt varumärke utomlands. Hur lång tid har du på dig att lyckas? – Så länge min familj har tålamod, höll jag på att säga. Jag och min bror jobbar så bra ihop och jag har förtroende för att vi tillsammans kommer skapa något säreget. Jag är också extremt envis så det kommer att gå! Samtidigt känns det som den största hypen kring öl börjar klinga av något? – Det har funnits en nästan sjuk hype där allt ska vara banbrytande och effektsökande hela tiden. Jag vill vara banbrytande utan det där effektsökeriet. Allt behöver inte vara den där ölen med 15 olika aromer lagrad på surströmmingsburk som ska skapa en wow-effekt, det kan lika gärna vara en klassisk tysk pils som bara är jävligt bra och välbalanserat. Det är jätteviktigt i utforskandet. Jag tror att den här hypen kommer att landa i att folk går tillbaka till att de när allt kommer till kritan egentligen bara vill ha en god dryck. Vi har sett samma resa med naturvinet som nu har landat i ett mer moget förhållningssätt, det tror jag öl kommer att göra också. Intresset kommer inte att droppa utan snarare förändras något, vilket även branschen behöver göra då. Folk kommer att fokusera mer på kvalitet. Om du försöker ringa in målgruppen för Omaka, hur ser den ut om något år? – Likt ölen så försöker jag utgå från mig själv. Målgruppen ska inte definieras utifrån kön eller ursprung utan jag vill förena människor som uppskattar smak och vill prova nya saker. Krogen blir sannolikt det första mötet med Omaka för majoriteten. Vilka öl kommer vi få se nu i samband med lanseringen, förutom pilsner? – Om man ser på pilsnern lite som motsvarigheten till det vita vinet, håller jag nu på att ta fram en mer Champagneliknande variant. Det är en belgisk ölstil som heter Grisette som påminner om en Saison men är något torrare och mer maltig. Till det tillsätter vi lite vit persika, 62 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 ”FOLK KOMMER ATT FOKUSERA PÅ KVALITET.” vilket gör att den påminner nästan om en Bellini fast på ölspråk. Vi håller också på med en fatlagrad efterrättsöl som ska kunna möta den syra och sötma som finns där. Går ni ifrån ölvärldens knasiga namn också, på tal om effektsökeriet? – Vi ska försöka, haha. Arbetsnamnet på den vi dricker nu är i och för sig “Pils Off” men vi får se vad det landar i till slut, min brorsa har tyvärr en förkärlek för fyndiga ordvitsar. Jag har också ställt mig frågan om en öl alltid måste heta den ölsort det är. Kan inte en öl bara få vara en öl ibland? Helt plötsligt blir det okej att beställa “en stor stark” igen? – Exakt! På samma sätt som jag vill kunna beställa ett glas vitt utan att bli dömd för det. Slutligen undrar jag rent konkret vad du gör just nu, hur ser en dag på jobbet ut? – Jag sitter och skriver på recept. De kommande veckorna kommer vi produktutveckla fyra till fem nya öl och se vad som händer med dem. Jag förstår att det kanske låter lite skevt men jag har liksom en tanke om vad jag vill åstadkomma, och sedan försöker jag förmedla det i ett recept. Du sätter upp maltbas, humlesort och mängd, vilken jäststam och mäsktemperatur det ska vara och så vidare. Även vilken alkoholstyrka slutprodukten ska ha spelar såklart in. Använder man någon typ av program för det? – Det finns program för det, men jag använder inte dem. Jag vet hur bryggverket fungerar. Så du gör det i huvudet? – Ja.