NG Gbg 1
ITALIENSKA BUBBLOR Från prosecco till franciacort
a. TEXT: CIA ERANDER BILD: DANIEL GAHNERTZ P rosecco har gått om champagne i popularitet, både i Sverige och internationellt. Trenden späs på ytterligare av proseccofestivaler, proseccobarer och proseccofilmer. Men det bästa italienska bubblet är franciacorta, Italiens champagne och italienarnas egen favorit. Italienarna älskar sitt bubbel, men tar det med sans. Spumante till jul är en orubblig sed och många tar ett glas bubbel som aperitivo redan vid lunchtid. Den mousserande bästsäljaren inom landet är lambrusco, ett vin som har förbättrats avsevärt kvalitetsmässigt. REGNET STRILAR NER när vi kör genom de dramatiskt skogsbeklädda Monte Cimini (Ciminibergen) i Lazio. Som genom ett trollslag upphör det i samma stund vi anländer till Pizzeria Parco Arione vid den lilla vulkansjön Lago di Vico. Efter obligatoriska belloutrop över vår blonda son, ränner han kvickt iväg till restaurangens lekplats och lämnar oss med bubblet. – Jag älskar Italien för det liberala sättet att vara. Automaterna som ser till att du får allt du behöver dygnet runt, cigaretter, cannabis, choklad, öl, kondomer och blöjor. Allt människor kan behöva en lördagskväll, utan att någon rynkar på näsan, säger Pia Olsson Marnini med glimten i ögat. HON OCH HENNES italienske man bodde länge i Italien och hon känner sig främst italiensk. Nu är basen Sverige, men paret 54 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 reser till sitt hus i närliggande Caprarola så ofta de kan. Hon tycker att automatresonemanget även gäller inställningen till vin. – Jag gillar italienarnas sätt att närma sig vin av alla sorter. De är laid back utan krusiduller och sällan vinsnobbar. Här dricker man vad man gillar, säger Pia. Italienarna avgudar sitt bubbel och konsumerar mängder, men på ett lika självklart och chosefritt sätt som de river Pecorino över pastan. Den avslappnade stilen hänger ihop med italienarnas livsnjutartalang, som de flesta har i blodet. Men det spelar också in att bubblet, liksom så mycket annat, har en ganska lång historia i Italien. Landets äldsta “mousserande vinhus”, Carpenè Malvolti, firade 150 år förra året. Vinkännaren och vetenskapsmannen Antonio Carpenè grundade cantinan tillsammans med vännen Francesco Maria Malvolti 1968. Familjeföretaget började producera prosecco 1924 och drivs idag av femte generationen Carpenè. – JAG DRICKER ALLTID husets mousserande här, prosecco eller ej spelar ingen roll, säger Pia om enliterskaraffen på bordet. MEDIOKRA BILLIGA MOUSSERANDE viner tillverkas genom att kolsyra tillsätts, och det resulterar i stora lättflyktiga bubblor. Dessa artificiella viner med sin läskedrycksmetod är ofta det du får i karaffen på krogen. Husets är vino sfuso, bulkvin, som brukar kosta runt en euro per liter på lokala cantinan. Parco Arione tar fem euro litern för sina farligt lättdruckna bubblor. Vinet slinker ner så omärkbart att vi snart beställer in ytterligare en liter till pizzan vi beställer per meter. På Prosecco House i London är alla proseccosorter speciellt utvalda från gårdar i Italien, och proseccofestivaler gör succé både i huvudstaden och andra brittiska städer. Jag inser att vi trendängsliga svenskar får se oss slagna av engelsmännen i proseccobesatthet. Nu ska jag ta prosecco på blodigt allvar och försöka reda ut de snåriga bubbeltermerna en smula. Prosecco är en kvalitetsbeteckning för vin från ett visst område, Veneto och Friuli-Venezia Giulia. Förr var prosecco ett bubbligt vin från norra Italien, som i synnerhet slog stort i Tyskland. När efterfrågan ökade och priset sjönk visade slutligen grundliga undersökningar att det bara i Tyskland såldes mer prosecco under ett år än vad som producerades i hela DOC-området (Denominazione di Origine Controllata). Förklaringen var att prosecco fram till 2009 inte bara var en ursprungsbeteckning utan också en druvsort. Druvnamnet prosecco kunde man givetvis ange på vinflaskor även utanför kvalitetsområdet. År 2009 uppgraderades beteckningen IGT (Indicazione Geografica Tipica) till DOC, vilket i praktiken innebar att vinet gick från enkelt bordsvin till kvalitetsvin. Samtidigt fick huvud-området i prosecco – Conegliano-Valdobbiadene – Italiens högsta kvalitetsbeteckning, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Kvalitetsbeteckningarna ställer krav på tillverkningsmetod, druvsorter, alkoholhalt och lagringstider. För att säkerställa ytterligare att dussinviner inte kunde komma ut under namnet prosecco valde man även att döpa om druvan prosecco till glera. – Vi är väldigt stolta över att vår ekologiska prosecco är Sveriges bäst säljande mousserande. Sverige är vår största marknad med en andel på 60 procent, säger Sabrina Rodelli på La Cantina Pizzolato. ITALIENSKT BUBBEL DELAS främst upp i frizzante och spumante, även om termer som mosso, gentile och vivace även används. Frizzante är det italienska namnet på ett pärlande vin som främst jäses i tank. Vinet har normalt ett tryck på 1 till 2,5 bar när det har tappats på flaska. Spumante, ”mousserande”, har alltid minst tre bar tryck i flaskan. Det kan framställas genom tankjäsning eller jäsning på flaska. Vad gäller prosecco skiljer man på spumante, frizzante och ferma eller tranquillo, ”tyst” prosecco. Spumante kan smaka väldigt olika beroende på sötman i produkten. Proseccon är Pizzolatos bästsäljare. – Vi säljer vårt mousserande vin i alla italienska regioner. Att vinet är ekologiskt betyder mycket för dess popularitet, säger Sabrina. Pizzolato är pionjärer inom ekologisk produktion och började producera ekologiska