NG Gbg 1
KAN NÅN KAN CANMAN Burkens popularitet som drycke
sförpackning växer, hantverksbryggerier och till och med vissa vingårdar är de senaste att vända flaskan ryggen. Det mobila burkföretaget Canman rider på vågen. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FOTO: MAGDALENA BJÖRNSDOTTER BARA NÅGRA VECKOR innan förbudstiden i USA var över kom den. Den första fungerande ölburken kunde nu säljas då en testserie på 2 000 burkar av Krueger’s Special Beer inte hade tagit någon smak av plåten. Ett par år senare, närmare bestämt 1935, släpptes de första ölburkarna i vanliga amerikanska affärer och succén var ett faktum. IDAG NJUTER BURKEN inte bara av en generell acceptans utan av en högre status som dryckesförpackning än någonsin tidigare. Det är inte heller bara läsk och öl i burkarna längre, man kan nu få cocktails på burk och framförallt burkvinet är ett otroligt snabbt växande segment. Vin på burk omsatte två miljoner dollar i 2012, 15 miljoner i 2016 och 45 miljoner förra året. Några av fördelarna med vin på burk är självklara, som att det är lättare att ta med sig på 50 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 picknick och att den mindre volymen gör det smidigare ifall man ska dricka själv. Men idén är att burken ska göra vinet mer portabelt och möjligtvis mer informellt och mindre pretentiöst, det är knappast tänkt att man ska dricka från burken. Häll upp i ett glas för att få den rätta smakupplevelsen. NÄR DET GÄLLER öl så har det länge varit en seglivad kamp om konsumentens uppmärksamhet mellan ölburken och den traditionella flaskan. Traditionalister väljer oftast flaskan, och jag har väl alltid räknat in mig själv i den kategorin, men man kan inte bortse från att den förstnämndas fördelar är tydliga. Burken är otroligt praktisk – den är lättare, den tar upp mindre plats, är mer tålig och lätt att återvinna. När ölburken lanserades i Sverige i mitten av 50-talet var dock en av de uttalade fördelarna att den var lätt att göra sig av med. Man kunde ju bara sänka den i havet. Idag förstår vi bättre och nu är miljöaspekten en av dess starkaste försäljningsargument. Burken ses som ett miljövänligare alternativ, förutsatt att burken återvinns såklart, helt enkelt på grund av att koldioxidavtrycket är mycket lägre för burken än för flaskan. – Logistiskt är burken bättre. Man kan packa fler burkar på en pall. Det blir mindre frakt, burken väger mindre, berättar Claes Häggström på det mobila canningföretagen Canman. ATT BURKEN DESSUTOM är mindre ömtålig betyder att den inte måste skyddas på samma sätt under transporten vilket i sin tur ger plats för ytterligare burkar. Men burkens absolut största fördel, och en av anledningarna till att det är en överlägsen form av dryckespaketering är enligt Claes något annat. – Burken släpper varken in luft eller ljus – det är ju stora bovar för ölen. Det är också därför man använder mörka flaskor för att få in så lite ljus som möjligt, berättar han. HANTVERKSBRYGGERIERNAS FRAMGÅNG HAR varit en förutsättning för ett företag som Canman, som alltså inte bara rider på vågen när det gäller burkens ökande popularitet som förpackningsform. För dessa mindre bryggerier med lägre volymer kan det inte betala sig att köpa in utrustning för att tappa öl på burk, istället anlitar de Canman som kommer med sin mobila tappningsutrustning. Bryggeriet behöver bara tillhandahålla vätskan. Canman, som är Sveriges enda mobila canningtjänst, har med sig burkarna och står för allt från hygienruti