Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
DESTINATION Georgien DRÖM DIG BORTOM Sveriges grä
nser och rikta blicken mot Georgien. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker den mångsidiga matkulturen – hemma i ditt eget kök. Ryssland i norr och Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan i söder. Georgien är ett land med ett varierat kök som både infl uerats starkt av grannländerna, men som även har en helt egen, spännande matkultur. Signaturrätter KHINKALI Dessa degknyten är en kusin till den ryska pelmenin och liknar små ihopknutna, köttfyllda säckar som man lyfter upp i toppen och äter med händerna. Man börjar med att suga ut köttsaften, sedan äter man upp själva knytet. Toppen sparas för att man ska kunna hålla räkningen på hur många knyten man ätit. CHATJAPURI Ett ugnsbakat, ostfyllt bröd som liknar den turkiska pizza pide. Det fi nns i många olika regionala varianter, bland annat med ost, smör och en äggula eller med ost och potatis. AJAPSANDALI En korsning mellan en gryta och en röra som görs på aubergine, paprika, tomat och lök som får puttra ihop på spisen innan den smaksätts med hackad koriander. SUPRA Recept på en variant av khinkali hittar du på buffe.se ÄVEN OM GEORGIENS olika delar har sina egna lokala specialiteter fi nns det många tillagningsmetoder och råvaror som är gemensamma för hela landet, till exempel kyckling, lamm, tomat, aubergine, granatäpplen och olika sorters ostar. Några typiska ostar är suluguni som är en inlagd ost med en sur, lätt salt smak och elastisk konsistens, dambalkhacho som formas till bollar och förvaras i lerkrus under jord tills de är täckta av mögel samt osten adjaruli chechili som görs på komjölk och har formen av tvinnade rep. En annan viktig ingrediens i det georgiska köket är valnötter. De serveras i sås till kyckling, kalkon, kycklinglever, aubergine eller fi sk och används i grönsaksrätter, desserter och sötsaker. Georgien är även känt för sina viner och räknas som en av världens äldsta vinkulturer. Här tillverkas både röda och vita viner, men det är framför allt de orangea vinerna som landet fått mest uppmärksamhet för under senare år. 11 BUFFÉ #01/2022 En traditionell georgisk högtidsfest som innehåller många olika rätter och viner samt ofta pågår långt in på morgontimmarna. Supra betyder bordsduk och är för festen självklar, har man inga bord läggs duken direkt på marken. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 3,7 miljoner invånare. LAGIDZE-VATTEN: En speciell georgisk läsk med smaker som kvitten, päron, körsbär och dragon. TYPISKA RÅVAROR: Valnötter, vin, aubergine, ostar, bröd och honung. Följ med författarna Anastasia Lundqvist och Charlotte Pruth på en resa genom den georgiska matkulturen och lär dig allt om grytor, grönsaker, och ostar. Auberginerullar, khinkali och lammgryta är bara några av recepten. TJURTJCHELA Många georgiska sötsaker innehåller honung, valnötter, druvjuice och frukter. Tjurtjchela görs på nötter som fästs på ett snöre och doppas i en tjock smet på druvjuice. Laga som restaurangen! Tekuna Gachechiladze var tidig med att laga fi nmat i Tbilisi. På Cafe Littera serverar hon moderniserade georgiska rätter på lokala råvaror, som musslor med valnötstäcke och rödbetsröra med valnötter. PROVA HEMMA Pkhali är en georgisk röra som kan göras på rödbetor. Mixa 3 dl valnötter med ½ dl persilja, ½ dl koriander och 2–3 vitlöksklyftor. Tillsätt 400 g rivna kokta rödbetor, mixa och smaka av med salt och vinäger. Låt stå i kylen ett dygn. Toppa med granatäppelkärnor och servera med bröd. KOKBOK
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.