Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
SICHUAN CHILIOLJA CA 2 ½ DL / ÖVER 60 MIN INGREDI
ENSER ½ gul lök 4 vitlöksklyftor 2 salladslökar 2 dl neutral rapsolja ¾ msk grovhackad ingefära 2 stjärnanis 1 kanelstång 2 lagerblad 1 ½ msk chiliflakes ¾ dl milda torkade chiliflakes t ex gochugaru eller aleppopeppar 1 msk rostad lök ½ msk sesamolja 1 ½ msk japansk soja 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka salladslöken. Värm oljan på svag värme tillsammans med lök, vitlök, ingefära, salladslök, stjärnanis, kanel och lagerblad. 2. Låt sjuda ca 15 minuter på svag värme tills oljan fått smak och löken brynts. 3. Lägg chiliflakes, rostad lök, sesamolja, soja och salt i en metallbunke. 4. Sila ner den varma oljan försiktigt. Det kommer sprätta lite men det ska det göra. 5. Blanda och låt svalna. Fyll i en burk och förvara i kyl. WONTON MED RÄKOR OCH CHILIOLJA CA 20 STYCKEN / 45 MIN INGREDIENSER 200 g frysta råa skalade vannameiräkor 4 msk finhackad gräslök 20 tinade frysta wontonark 4–8 msk chiliolja (se recept) GÖR SÅ HÄR 1. Tina och finhacka räkorna och blanda med gräslök. Fördela på wontonarken och blöt kanterna med lite kallt vatten och vik ihop till knyten. 2. Koka upp saltat vatten. Koka knytena ca ½ minut i vattnet och servera direkt. 3. Ringla över chiliolja. 14 BUFFÉ #01/2022
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.