Omtanke 1
RECEPT Utflyktsmat Så här års vill man gärna sitt
a ute i solen och kanske bege sig ut på utflykt. Här några tips på bra utflyktsmat. TEXT OCH FOTO: ARLA FOODS Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat Receptet gäller för 12 st Matiga och goda muffins fyllda med sötpotatis, spenat och keso, toppade med ost och melonkärnor. Perfekta till mellis eller som matigare fika. Ingredienser 400 g sötpotatis 2 msk flytande smör&rapsolja 4 ägg 1 dl keso 60 g färsk babyspenat 2 dl smakrik riven ost, till exempel texmex 4 dl dinkelmjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 2 msk pumpakärnor ½ tsk rökt paprikapulver Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, cottage cheese, spenat och hälften av osten. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk. Ungspannkaka med päron och ingefära Receptet gäller för 10 bitar Ugnspannkaka kan även ätas som gott och nyttigt mellanmål. Denna pannkaka kräver inte sylt eller andra tillbehör vilket gör den smidig att ta med sig på utflykt. Ingredienser 3 dl vetemjöl med fullkorn 6 dl mjölk 3 ägg 1 tsk salt 2 päron 1 tsk malen ingefära ½ dl mandelspån Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet. Kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Häll smeten i en smord långpanna. Lägg i päronskivorna. Strö över ingefära och mandelspån. Grädda pannkakan i mitten av ugnen 20-25 min. Servera den genast eller låt den kallna och skär den i bitar. Plättar med keso och kokos 4 portioner Små mättande plättar med keso och kokos i smeten som du snabbt rör ihop. Här får du både nyttigt och gott i ett, till frukost, brunch eller mellanmål. Ingredienser 2 ägg 250 g keso 1 dl kokosflingor ½ dl vetemjöl 1 krm salt 2 msk Arla® Smör-&rapsolja Servera med: 1 banan 60 | www.ssil.se Gör så här: Rör ihop ägg och ¾ av keson. Tillsätt kokos, mjöl och salt. Rör ihop till en slät smet. Låt smeten vila minst 10 min. Stek små plättar i smör-&rapsolja i en stekpanna. Servera med skivad banan och resterande keso, strö eventuellt över kokosflingor, rostade ger de mer smak.