AMES 1
Gastronomiskt är London en matstad i utveckling.
Här erbjuds ett stort utbud av det asiatiska, engelska, franska, grekiska, indiska, italienska, kinesiska och spanska köket. Men välj din restaurang med omsorg då restaurangnivån är mycket ojämn, särskilt kring turiststråken. Följ med på en spännande rundvandring till våra Londonfavoriter. SOHO Soho attraherar idag alla åldersgrupper med sitt folkvimmel och sin höga puls dygnet runt. De litet slitna gatorna har erövrats av trendriktiga barer, butiker, gallerier, pubar och restauranger. Bästa restaurangen i London anses för tillfället vara spanska Barrafina med sina innovativa tapas. Endast ett 25-tal gäster ryms kring baren med det öppna köket. Maten är enastående i allt. Vid har ätit ljuvlig Belottaskinka, en perfekt halstrad bläckfisk, kryddstark chorizo samt en krämig Crema Catalana. Vilken finessrik mat! Ett genomtänkt ställe för italiensk mat är Princi. De har Londons bästa pizza. Vi gillar den smakstarka pizzan Diavola täckt av salami, chili, mozzarella och tomatsås. Till cappuccinon kan vi välja mellan olika frestande bakverk från en dignande konditoridisk. COVENT GARDEN Runt det anrika torget myllrar det av barer, pubar, restauranger och eleganta klädaffärer. Sedan slutet av 1600-talet har attraktiva affärer funnits på de rektangulära sju gatorna som kallas Seven Dials. I området finns Rock & Sole Plaice, en av de allra äldsta (öppnade 1871) och bästa fish and chips restaurangerna i London. Vi rekommenderar den färska knaprigt friterade torsken tillsammans med de handskurna fritesen och tartarsåsen. Så engelskt gott! New York-restauratören Keith MacNally har öppnat ett brasserie Balthazar också i London. Här serveras frukost, lunch och middag i en sober miljö. Alltid fullt av en härlig blandning med gäster. Ur den franskinspirerade menyn startade vi upp med sex ostron. Därefter en mör och klassisk steak frites, korrekt grillad och serverad med egna pommes frites och en perfekt slagen bearnaisesås. Profiteroles med vaniljglass och chokladsås fick fullborda den utsökta måltiden. I utkanten av Covent Garden ligger klassiska vinbaren Le Beaujolais. I en franskinspirerad, tidlös, bar serveras ett stort utbud av viner och enklare maträtter. Måste upplevas. Borough market vid London Bridge I trakten av London Bridge finns marknaden Borough Market. En mångfald av stånd finns för bröd, fisk, fågel, grönsaker, ost, skaldjur, kött samt en mångfald av tillagad mat från hela världen. Oftast avslutar vi med en öl på trivsamma Puben, The George Inn, snett över gatan. Har en stor lockande utegård vilken är öppen största delen av året. JAMES BOND-DRINK Duke Hotels eleganta bar, nära Picadilly Circus, var ett stamställe för Ian Fleming, författaren till böckerna om James Bond. Favoritdrinken var en egen skapad Dry Martini bestående av Lillet Blanc, gin och vodka. Den rörs på Duke till på en särskild vagn vid bordet, hälls i is tills den blir riktigt kall men inte vattning, och serveras därefter i ett cocktailglas med rivet citronskal. Drinken heter Vesper, namngiven av Ian Fleming efter den kvinna som blev brutalt mördad i hans första James Bond bok, Casino Royal. PUBAR Vår favoritpub, av Londons fem tusen, är Nags Head i trevliga stadsdelen Belgravia nära Harrods. Puben öppnades redan år 1740 och traditionen känns i väggarna. Utbudet av öl är bra och puben serverar äkta engelsk husmanskost. Ägaren Kevin avvisar mobiltelefoner och tv-apparater vilket skapar god kontakt mellan gästerna. Stämningen är så trivsam och avslappnad att besöket tenderar att avslutas först när Nags Head stänger klockan elva. En legendarisk pub i Soho är Irländska, Toucan. De har den bästa Guinnessen i London! I källarbaren serveras en Guinness och sex ostron för under tio pund. Här möttes ofta Jimi Hendrix och managern Chas Chandlers, tidigare Animalsmedlem. Jimi gjorde en intim spelning här 1966. FISK & KÖTT Bibendum är Londons främsta restaurang för fisk och skaldjur. Belägen i tidigare däcktillverkaren Michelins vackra art-deco byggnad i Chelsea. På nedre våningen finns ostronbaren och en trappa upp matsalen. Rekommenderas kan skaldjursplatåerna med färsk hummer, krabba, havskräftor, ostron och räkor. Skaldjur som bäst. Hawksmoor är en kedja av restauranger med kött som specialitet. Köttbitarna av Chateaubriand, Porterhouse, T-bone eller Tomahawk är på minst 500 gram och delas mellan gästerna vid borden. Vi väljer Hawksmoors välkomponerade klassiska meny. Den inleds med vitlöksgratinerade pilgrimsmusslor. Sedan kommer kötträtterna i form av mjälla revbensspjäll och en stor bit oxfilé med trippelfriterade pommes frites, gräddstuvad spenat och en mustig pepparsås med hetta. Dessert är en söt toffeepudding med glass och grädde. INNOVATIVA KROGAR Barnyard Restaurang finns på baroch restaurangtäta Charlotte Street. Inredningen ger en opretentiös lantligt känsla med träbord och träbänkar. Menyn består av ett mindre antal spännande små rätter. Med förtjusning åt vi varma kornbröd, friterade fiskkakor, hummerrulle med vitlöksdressing och kycklingpaj med svamp. Höjdaren var den läckra popcornglassen med kolasås. I ett tidigare auktionshus, idag konstgalleri, på exklusiva New Bond Street ligger restaurang Bonham. Kökschefen Tom Kemple har erfarenhet av ett mångårigt kockarbete på danska Noma vilket märks i den moderna menyn. Första rätt vid lunchen är en smakfull, lättstekt, makrill med äpple och en ostronsås. Risotton, perfekt krämig, med jordärtskocka, ägg, vattenkrasse och parmesan är en rejält tilltagen portion. Desserten var äpple, äppelpuré, karamell och krispiga flarn. Gott och friskt. Naturlig avslutning: en espresso med sockerkaka. TOPPRESTAURANGER Brittiska stjärnkocken Heston Blumenthal driver tillsammans med Ashley Palmer-Watts’s Dinner at Heston Blumenthal i klassiska Londonhotellet Mandarin Oriental. Konceptet är att servera äldre traditionella brittiska rätter i modern tappning. Vi har ätit en väldoftande och välsmakande saffranrisotto med fläsk, en i smak och konsistens perfekt Aberdeen Angus oxfilé med rödvinssås, svampketchup och fries samt avslutat med en Tipsy Cake tillsammans med en sensationellt god rostad ananas. Restaurangen rankas som en av världens bästa. Mikael Jönsson, från Sverige, har gjort succé i London med sin trivsamma restaurang Hedone. Hedone ligger i Londonstadsdelen Chiswick. Interiören är behaglig med ett stort öppet kök. På Hedone är någon av avsmakningsmenyerna det lämpliga valet. Vi väljer den med sex rätter. Första rätten är två ostron i sitt skal med ett gott skum och smaklyftande blommor. Gott! Den följs av en äggrätt med smakrik svamp, färsk sparris och ärtor. Vilken start. Två, nästan råa och genomskinliga, pilgrimsmusslor bara smälter i munnen och ger en sälta samt påtaglig mersmak. Kan inte vara bättre råvaror. Så ska pilgrimsmusslor smaka. Kvällens höjdpunkt är duvan. Denna innerätt bland de främsta krogarna har vi serverats många gånger men aldrig så bra som på Hedone. Den uppfödda duvan är mörkt i köttet men rosa inuti. Klon finns kvar. Såsen, mycket ned kokt, är gjord på gåslever och duvans inälvor. Här får de högklassiga råvarorna sin fulla njutning i all sin enkelhet. Vi har aldrig mött en sådan saftig och smakrik duva fullbordad med den ljuvliga såsen. Gastronomi som bäst! Desserten är en kraftig chokladparfait med passionsfrukt och vaniljglass. Avslutar med en sedvanlig espresso och tre sorters praliner. Hedone, med Mikael Jönsson som kock, är en genomtänkt restaurang vars råvaror och dess tillagande vi önskar att alla gastronomiska njutare får möjlighet att uppleva. n 45