AMES 1
CLARE SMYTH – VÄRLDENS BÄSTA KVINNLIGA KOCK 2018
Clare Smyth utsågs av ”Worlds 50 Best restaurants” till världens bästa kvinnliga kock 2018. Exklusivt, är Clare en av endast tio kvinnliga chefskockar vilka tilldelats tre Michelinstjärnor sedan dessa började att delas ut 1933. Sedan knappt ett år är Clare Smyth chefskock och ägare av restaurang Core i trendiga Notting Hill. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER CLARE SMYTH Snart 40-årige Clare Smyth växte upp på en bondgård, norr om Belfast, på Nordirland. Ett sommarjobb på en restaurang, vid 15 års ålder, övertygade Clare om att hennes framtida yrke skulle bli kock. Året därpå lämnade Clare gården med sina föräldrar och två syskon för matstudier i staden Portsmouth i södra England. Efter studierna praktiserade och arbetade Clare på ett antal olika topprestauranger i England. År 2002, som 24:åring togs Clare under Gordon Ramsey beskydd. Med utgångspunkt från trestjärniga restaurangen Gorden Ramsey i London fick Clare chansen att arbeta längre tider på såväl Thomas Kellers två berömda trestjärniga restauranger ”The French Laundry” i Kalifornien och ”Per Se” i New York som Alain Ducasse’s trestjärniga, celebra, restaurang ”Le Louis XV i Monte Carlo. Nu var det dags för Clare att bli kökschef på restaurang Gordon Ramsey i London, vilket skedde 2007. År 2012 blev Clare chefskock på Gordon Ramsey och, exklusivt, den endast tionde kvinnan att på åttio år vara chefskock på en trestjärnig Michelinrestaurang. Clare har medverkat regelbundet i olika matprogram i Brittisk TV. Hon utsågs till ”Årets kock” i England 2013. Clare lämnade Gordon Ramsey 2016 för att öppna den egna restaurangen Core i Londons trendiga Notting Hill, sommaren 2017. EN MIDDAG PÅ CORE BY CLARE SMYTH Efter att tagit tunnelbanan till Notting Hill Gate når vi Kensington Park Road. Core finns på Nr 92 i bottenvåningen på ett vackert Viktorianskt hus. Gästerna möts av ljusa, inbjudande, lokaler med stilfulla bord av trä och stolar av skinn. I bakgrunden finns ett öppet kök där det råder intensiv aktivitet under Clares ledning. Vi väljer avsmakningsmenyn med tre aptitretare, sex mellanrätter och två desserter. Dryck blir en lager under den egna etiketten Core samt en flaska Chablis, Le Bas de Chapelot. De tre aptitretarna kommer in samtidigt och är alla en njutning för munnen, en friterad boll, serverad i en äggkopp, innehållande basilika och ost, inbakad ål med gurka samt en rökt, krispig, ankvinge med apelsin. Första rätten är en träkolsgrillad pilgrimmsmussla från Isle of Mull toppad med färska, fint tärnade, grönsaker, gott. Den följs av en rätt präglad av Clares uppväxt där potatis dagligen fanns på matbordet. Potatisen från Irland kompletteras av mer enkel sill samt mer lyxig löjrom och en smörsås, potatis som bäst. Fiskrätten är plattfisken rocka, perfekt stekt, garnerad med färska räkor och ost samt med det smakhöjande tillbehöret brynt smör. Mer innovativ är lammrätten sprungen från barndomens Irländska landsbygd. Det välsmakande lammet omger de brässerade, mustiga, morötterna och serveras tillsammans med en frisk och fräsch yoghurt gjord på fårmjölk. Utsökt stekt och korrekt saftig var ripan, med rödkål och örter. Middagens höjdpunkt var den första desserten, körsbärs Bakewell tårta. Varma inlagda körsbär och kall körsbärsparfait på en mandelbädd med marängskum över. Mötet mellan de varma och kalla körsbären gav en smakexplosion i munnen. Så gott, så gott! Suverän dessert var även päronkrämen och lime sås i en skål av maräng toppad med päronflarn och smakrika växten Verbena. God och vacker. Till den enkla espresson fick vi en liten krustad med varm chokladtårta samt några olika sorters fruktmarmelad. CLARE SMYTH OCH CORE bjöd på ett antal innovativa och välsmakande rätter i en avsmakningsmeny av högsta världsklass. Visst kan det åter bli tre Michelinstjärnor för Clare Smyth när stjärnorna fördelas i England under oktober månad 2018. n 57