AMES 1
KRÖNIKA Corvina, eller corvina veronese som är de
ss fullständiga namn, odlas nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. Det finns idag ca 150 olika varianter av Amarone. Druvan Corvina CORVINA, ELLER CORVINA VERONESE som är dess fullständiga namn, odlas nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. FINNS DET CORVINA I EN VINFLASKA så är sannolikheten stor att druvorna Rondinella och Molinara är med. Denna trio utgör nämligen basen i nästa alla viner från Valpolicella, där man b la gör med populära vinet Amarone. Corvina spelar dock alltid huvudrollen, och utgör ofta 50 till 80 procent av druvorna. De bästa vinerna på Corvina skapas när druvorna torkas med den så kallade passitometoden för att användas i de berömda Amarone- och Ripassovinerna. NÄR VI ÄNDÅ ÄR INNE PÅ Amarone och Amaronedruvor så tar vi också en historia om Amaroneviner. Amaronevinet dök upp på den Svenska marknaden för 25 år sedan och har sedan dessa varit populärt bland vissa grupper dels för att det var relativt dyrt, och för att det har hög alkoholhalt, minst 15 %. När romarna koloniserade norra Italien, dagens Venetien strax före vår tideräkning, fanns redan en lokal kultur. Språket var Ladino, en blandning av germanskt och räto-romani och man odlade lokala druvsorter som man gjorde vin på. Druvorna var Corvina, Molinara, Oseleta och Rondinella. Man gjorde också ett mycket speciellt vin som storligen imponerade på romarna. Ja så mycket att både Vergilius och Catullus har skrivit om det. Vergilius skrev till och med att vinet var i klass med Falernum, det finaste vinet i hela romerska riket. Vinet kallades Rätiko som blev Raetikum på latin och senare Recioto, och det var rött, kraftigt och sött, det finaste man kunde vara i dåtidens vinvärld. Att man i södra Italien kunde framställa rött och sött vin från sent skördade druvor det visste man, men uppe i norr, hur gjorde de för att få fram en liknande smak? Hemligheten visade sig vara att vinodlarna torkade sina druvor i små hyttor uppe i bergen över vintern. Torkade druvor som blev till russin innan man krossade och jäste dem. Och fortfarande, två tusen år senare, gör producenterna sitt vin på detta sätt. Det finns även andra vinområden i Italien idag som torkar sina druvor och blandar i sitt vin för att få till en annan karaktär på vinet. Det finns idag ca 150 olika varianter av Amarone, själv tycker jag att dom skall vara väl lagrade och kanske till och med drickas i magnumbuteljer för att de skall vara bra. AMARONE PASSAR KANSKE BÄST till mörk choklad, det är svårt att hitta bra rätter till detta vin. En rätt som många tycker är bra till Amarone är Janssons frestelse, testa detta nästa jul. n PETER LANNESAND Vinkännare Trolleriunderhållning till fest och event www.magimartin.se 0703 40 55 92 60