Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Den härliga sommare
n är äntligen här och vädret ute är underbart. Det luktar från grillarna. Det är dags att ta med picknickkorgen, gå ut och bara ha det härligt under bar himmel. Här kommer lite vintips som passar till sommaren, picknicken och grillkvällen – jag har valt ut ett rött, ett vitt och en rosé som funkar fint en härlig sommardag. /Text: Peter Lannesand PAUL JABOULET COTE – ROTIE LES JUMELLES 2018 2018/Frankrike/Art.nr 2090/399:Här får du ett seriöst, saftigt och snyggt rött vin från pålitliga Jaboulet i Rhonedalen. Vinet är fyllt med vilda örter, mineraler, lagerblad, skogsbär och peppar. Det här är ett vin som passar alldeles utmärkt till sommarens alla grillkvällar. Fyllighet Strävhet Syra Kao rou chuan – små fläskspett från Sichuan Äta: Jens Linder, Stefan Wettainen / Norstedts PICPOUL DE PINET – VILLA BLANCHE 2021 2020 / Frankrike/Art.nr 2588 /119:Du behöver: (4-6 portioner) 800 g fläskkarré, eller orimmat sidfläsk Kryddblandning: 2 dl sichuanpeppar (ca. 40 g) 1 dl kinesiskt eller koreanskt chilipulver (ca 30 g) ½ dl malen spiskummin (ca 20 g) ½ dl malen ingefära (ca 20 g) 1½ dl lättrostade sesamfrön (ca 60 g) 2 msk salt Till serveringen Grillad potatis ev. spett med grönsaker, tofu och svamp I Kina finns oändligt många varianter av grillspett i kebabstil. Här är ett från Sichuan, i min tolkning. Ofta serveras kött tillsammans med andra spett med tofu, svamp och olika grönsaker. Och till det samma torra kryddblandning som köttet marinerats med. Somliga köper kinesisk chiliolja och droppar på spetten. Förbereds: 1. Stöt alla kryddor, frön och salt i en mortel till ett rätt så fint pulver. 2. Skär köttet i kuber om 2 centimeter och lägg i en fryspåse. Ta hälften av kryddblandningen och ös ner i påsen. Knyt påsen och skaka så att alla bitar blir kryddade. Marinera köttet i kylen minst i 4 timmar. Lagas ute: 3. Trä upp köttbitarna på spett. Grilla på hög direkt värme i 1 minut på varje sida – alltså alla fyra sidor. Eller stek på stekhäll. Låt vila ett par minuter. 4. Ställ fram resten av kryddblandningen och servera köttet med grillad potatis eller eventuellt andra spett. Piqpoul de Pinet heter denna sydfranska charmör som bjuder på fruktiga toner av kiwi, gula päron, persika, bivax, lime och örter. Kombinera fruktigheten i detta vita vin med lättare rätter från havet såsom fisk, ostron eller skaldjur eller varför inte en somrig vegetarisk rätt. Sötma Fyllighet Syra Enkelt att minska din plastkonsumtion Engångsplasten finns i stort sett överallt. I topsen i badrummet, i matbutiken och i take away-koppen från kaffebaren. Det kan därför kännas krångligt och svårt att undvika engångsplast i vardagen men det behöver det inte vara. Faktum är att varje år hamnar mellan 8 till 13 miljoner ton plast i naturen. Hela 40 procent av all plast som produceras används dessutom till engångsförpackningar. Men hur kan man egentligen skära ner på sin plastkonsumtion i vardagen? SodaStream delar här med sig av några vardagliga tips. Köp oförpackade livsmedel – Försök så gått det går att köpa livsmedel som exempelvis grönsaker och frukt som inte är förpackat i plast eller köp bröd som förvaras i en påse av papp. Byt ut plastfolie – Undvik plastfolie och hitta andra lösningar för att förvara mat och rester i kylen. Återanvänd syltburkar eller sätt en tallrik 16 NOLLTRETTON ovanpå en skål med rester. Investera i en återanvändbar kaffemugg – Lätt att bära med sig, för att undvika engångskaffemuggar. Sluta köpa engångsplastflaskor – Sluta köpa vatten på flaska. Använd en återanvändbar flaska som enkelt går att ta med sig. Du kan minska mängden av flaskor avsevärt genom att göra kolsyrat vatten hemma med en kolsyremaskin. Slopa plastpåsen – Undvik plastpåsar när du handlar mat eller är ute och shoppar. Satsa istället på en tygpåse som är så lätt att den går att bära med sig i väskan. Byt ut tops med plastpinne – Byt ut tops med platspinne till en ekologisk variant med en pinne av papper. En del fabrikat går till och med att slänga i komposten. (BN) En härlig rosé från det klassika Provence med en underbar doft av rabarber, örter, röda vinbär, smultron och citrus. Kombinerat med den härliga smaken av smultron, röda bär och blodgrape gör den perfekt att både dricka som den är, men även som en matrosé till fisk- och kycklingrätter. BERNE INSPIRATION 2021 / Frankrike – Provence/Art.nr 2607 /145:Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl