Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA Upptäck skärgårdens krogar i som
mar Text: Tobias Pettersson Illustration: Shutterstock Östergötlands skärgård är en upplevelse i världsklass som är en njutning att besöka under sommarmånaderna. Utmed kusten finns en hel del trevliga restauranger att besöka, hur många hinner du bocka av i sommar? För många finns det ingen härligare upplevelse än att sitta på en uteservering vid den svenska skärgården och njuta av god mat, en kall öl och vågornas kluckande. Och för oss östgötar är det så lyckosamt ordnat att vi har fantastiska kustmiljöer bara några mil bort. Från Bråvikens innersta hörn ner till Tjust ligger tiotals mil kuststräcka med kobbar, skär och fantastisk skärgårdsnatur som är helt fri att åka och njuta av. Östgötaskärgården kan delas in i tre mindre skärgårdar: Arkösund, Sankt Anna och Gryt, som tillsammans utgör något av det bästa vi har i Östergötland. Själv tar jag varje chans jag får under sommaren att åka dit och bada, besöka kulturevenemang och njuta av naturen. Oftast i kombination med ett restaurangbesök. Och även om den östgötska skärgården på många sätt fortfarande är underutvecklad som besöksmål så finns det faktiskt en hel del restauranger som är väl värda ett besök, och i sommar ska jag försöka hinna med allihopa har jag tänkt. • Bråviken räknas måhända inte till skärgården men är åtminstone en del av kusten, och där finns restauranger som Lindö hamnkrog, Sjöstugan och Vildmarkshotellet där man kan man njuta av havsbris och sommarkänsla. Fortsätter man ut mot havet kommer man till Mauritzberg och Nävekvarn (som visserligen ligger i Sörmland, men ändå). • I Arkösund finns flera ställen: Arkö krog, Strandgrillen, Arkösunds hamnkrog, Pub Kompassen och Arkösunds hotell. Nivån skiljer sig en smula mellan ställena, men å andra sidan betyder det att det förmodligen finns något som passar alla. • Kanalmagasinet i Mem och Stegeborgs hamnkrog ligger en bit från det yttersta havsbandet men är mysiga restauranger som har en skön havskänsla. Fortsätter man ut mot Norra Finnö finns det många trevliga ställen att välja mellan, från enklare matställen som S:t Anna Våffleri och serveringen i Tyrislöt till Sankt Annagården, Uvmarö hamn och båthuset i Mon. • En fin sommardag finns det få saker som slår att sitta på dessa restauranger med det glittrande vattnet bara någon meter bort. Att anlända med egen båt ger kanske den allra bästa semesterkänslan, men det går också att nå alla dessa platser med bil. • Till restaurang Loftet på Harstena måste man dock ta båten, men det finns andra trevliga platser i Gryts skärgård dit man kan anlända landvägen. Tyrni ligger visserligen långt inne i Valdemarsviken men har en fantastisk utsikt över vattnet. Restaurangen vid Ekön har ingen vidare havsutsikt men har vattenbrynet bara en kort promenad bort. Och sen har vi Gryts varv och Fyrudden, som båda ligger alldeles vid havet med fin utsikt över den östgötska skärgården. Så många fantastiska skärgårdsrestauranger och så lite tid. Hur tusan ska man hinna med att besöka allihop? Text & Foto: Mikael Carlsson Amir Azeez åt höger i bild tillsammans med sin personal. MISSA INTE Restaurang Butterfly – en italiensk oas i Linköping Solen skiner på den nyanlagda uteserveringen när vi besöker en av Linköpings ”nyaste” restauranger längst ner på Ågatan – Restaurang Butterfly Sedan 2006 har man skapat pizzor här, tillagade i restaurangens vedugn och sedan Amir Azeez tog över 1 december förra året har fokus legat helt och hållet på det italienska köket. – Vi importerar alla våra råvaror direkt från Italien för att det ska vara genuint och på riktigt. Vi har äkta fio di latte mozarella, napoletana mjöl, tomatsåsen, oljan, salamin. Allt är från Italien, säger Amir. Amir har jobbat många år inom restaurangbranschen på flera orter runt om i Östergötland och drivit ett antal olika restauranger. Förutom en sommarrestaurang vid Göta Kanal har han sålt sina andra restauranger och satsar nu helhjärtat på att skapa en italiensk oas i Linköping med Restaurang Butterfly. För att få den rätta känslan och lära sig hur man tilllagar riktig italiensk mat var Amir förra året i Italien och utbildade sig. Samtidigt knöts många goda kontakter som idag kommer med tips på råvaror och tekniker. Även interiören på restaurangen har fått sig ett rejält lyft, helt efter Amirs egna idéer och önskningar, men den stora vedugnen står kvar. – Matlagning är som religion för mig. Du lär dig hela tiden nya saker och som kock måste du alltid utmana dig och testa nya koncept och nya smaker, menar Amir. För restaurang Butterfly har den nya resan bara börjat och mycket spännande kommer hända framöver. Närmast på tur står en ny sommarmeny med tillhörande dryckeslista. Bra råvaror, allt tillagat från grunden utan halvfabrikat och med bra priser har tilltalat linköpingsborna och det är många som redan hittat hit. – De dryga fem månaderna som vi varit igång nu har varit riktigt bra trots att vi inte lagt så mycket resurser på marknadsföring än. Folk hittar hit ändå och vi får många bra betyg på bland annat Google. Det sporrar oss att fortsätta utvecklas och leverera det kunden vill ha och lite till, säger Amir. NOLLTRETTON 83