AMES 1
KRÖNIKA Lättare Merlotviner fungerar utmärkt till
pizza, grillat och pasta. Druvan Merlot I MIN SERIE OM OLIKA DRUVOR har vi kommit fram till druvan Merlot. Merlotdruvans ursprung är lite av en gåta, men de flesta anser att den kommer från området Bordeaux. Dock anses Merlot vara nära besläktad med de båda druvsorterna Cabernet Sauvignon och Carmenere, men från början trodde man att Merlotdruvorna kom ifrån Cabernet Franc. Den tidigaste kända förteckningen om Merlotdruvans existens, hittades i en serie av poster från en lokal tjänsteman i Bordeaux, som skapat ett register över viner producerade av den här typen av druvor i Libournais-regionen år 1784. MERLOTDRUVORNA ANSES VARA BLAND de enklaste att känna igen, eftersom de tenderar att växa i stora lösa klasar på vinrankan. Även om druvan tros ha fått sitt namn efter koltrasten, är den blåsvarta färgen blekare än Cabernet Sauvignon och deras skal är något tunnare. Vid jämförelse med Cabernet Sauvignon har Merlot lägre halter av tanniner och syror, men högre sockerhalt. Dessa druvor trivs i kalla jordar och älskar lerjordar som har högre järnhalt. Eftersom vinstockarna tenderar att knoppa och blomma tidigare än de flesta andra vindruvor, är de mycket känsliga för skador från sen frost. 60 Deras tunna skal gör dem också mottagliga för Botrytis (svampinfektion). Merlotdruvor mognar i genomsnitt två veckor innan Cabernet Sauvignon och är kända för att gå från helt mogen till att övermogna på mycket kort tid, vanligtvis inte mer än ett par dagar. Många vinproducenter anser att det är bättre att skörda Merlot tidigt eftersom det kan hjälpa till att hålla surhetsgraden på topp, en faktor som har en direkt effekt på åldrande av vinerna. NÄR MERLOTDRUVOR ANVÄNDS för att tillverka enstaka sorters viner, resulterar det ofta i viner som får sammetslena texturer med ljuvliga smaker av plommon. Precis som Cabernet Sauvignon tenderar Merlotviner att mogna lite snabbare och många av dem kan fortsätta att åldras i flera decennier även efter de tappats. Det finns tre grundläggande varianter av Merlotviner. Den första varianten kan beskrivas som ett mjukt, slätt vin som har en fin fruktig smak och har låg tanninhalt. Den andra varianten har en mer garvsyrlig karaktär med fruktig smak och den tredje är ett mycket mer muskulöst vin med hög tanninhalt. NÅGRA AV DE MÅNGA fruktiga toner som kommer med dessa viner är bland annat blåbär, röda körsbär, boysenbär, björnbär och plommon. Några av vinerna som produceras uppvisar ett antal vegetabiliska toner som paprika, humus, fänkål, oliver, läder, rabarber, svamp och tobak. Det finns också ett antal blommiga hintar så som lagerblad, svart och grönt te, timjan, salvia, eukalyptus, mynta, sarsaparill, rosmarin, oregano och tall. Om vinet tillbringar en lång tid på ekfat, kan det frambringa hintar av choklad, kola, kokos, dill, kaffebönor, rök, valnöt, melass och vanilj. LÄTTARE MERLOTVINER fungerar utmärkt till pizza, grillat och pasta. Till en medelfyllig Merlot passar lamm, anka och nötkött och till de tyngre vinerna fungerar kryddiga rätter och sotad lax utmärkt. n PETER LANNESAND Vinkännare