Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Innehåll
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Jägartipset
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Viltet efter skottet
VILTET EFTER SKOTTET « FÅGEL I och med att fåglar
är mindre än klövvilt är de också lättare att hantera. Vid urtagning är de ganska enkla att sota, i och med att bäckenbenet är delat vid kloaken. Flå eller plocka? Det är en fråga man måste ställa sig. Fåglar skjutna på vintern kan ha ett rejält fettlager under huden, vilket förhöjer smaken vid tillagning. Samtidigt isolerar fjäderdräkten, vilket på verkar nedkylningen. Enklast är att hänga in fågel i kylen med fjädrarna på, men urtagen. Det är nästan omöjligt att få ur lungor och njurar från en fågel, så de är i princip alltid kvar i kroppshålan, vilket är helt okej. Det är samtidigt lättare att plocka en färsk fågel jämfört med en som har hängt i några dagar. Vid urtagning bör alltid handskar användas. När fågeln är färdigmörad kan man välja att plocka den eller skära ut de bitar som ska användas. Tänk på att luften ska kunna komma åt kroppshålan. VILDSVIN RÅDJUR OCH DOVHJORT Rådjur och yngre dovhjortar är de vilt som är lättast att hänga länge. Man behöver inte särskilt stora kylutrymmen, muskulaturen är inte lika kraftig (underlättar nedkylning) och pälsen är något tunnare jämfört med älg och kronhjort. Men man bör alltid se till att den kylande luften kan komma åt mellan bakbenen och in i buk- och brösthåla genom att putsa slaksidor och öppna bröstkorgen. 54 Vildsvin är erkänt svåra att hantera i samband med urtagning och flåning. För det första är de smutsiga i pälsen, vilket försvårar en ren och hygienisk urtagning av inälvor, andra bukorgan, och hjärt-lungpaket. Man kan försöka spola av pälsen innan man påbörjar urtagning för att bli av med så mycket smuts som möjligt och då framför allt på bukens och bröstkorgens undersida, samt i bakändan för att kunna sota rent. Låt så mycket som möjligt av vattnet rinna av pälsen innan urtagningen påbörjas, eftersom man annars riskerar att få in smuts i kroppshålan. Det är dessutom olämpligt att hänga in blöta djur i kylutrymmet – luftfuktigheten kan bli för hög, vilket underlättar för bakterietillväxt. Bakterier älskar vatten och värme. Vildsvin kan ha långa borst även på magen, det är lätt att de vid urtagning viks inåt i bukhålan och risken för nedsmutsning ökar. Nr 12 2018 SVENSK JAKT FOTO: OLLE OLSSON
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Rävjakt
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägarförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer