Buffé 1
Gott att servera till färsbiff arna: inlagda kant
areller, se ICA.se DOVHJORTSBIFFAR MED TIMJANSMÖR Ingredienserna till biff arna ska vara kalla när de blandas, annars fi nns risk att färsblandningen spricker. Här har vi använt dovhjortsfärs men det går lika bra med kronhjort eller annat vilt. FÖR 4 PERSONER 600 g hjortfärs 1 gul lök 1 ägg 2 tsk mejram 2 dl vispgrädde smör salt, svartpeppar TIMJANSMÖR 100 g rumsvarmt smör 1 msk finhackad färsk timjan 1 liten vitlöksklyfta 1 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med smöret. Rör ihop smör, timjan, fi nriven vitlök och 1 krm salt. Ställ i kylen fram till servering. 2. Sätt ugnen på 175°C. för foodies 3. Skala och fi nhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna, låt svalna. 4. Blanda färsen med lök, ägg, mejram,1 tsk salt och 1 krm peppar. Rör ner grädden lite i taget tills du har en smidig och ganska lös färs. 5. Blöt händerna med kallt vatten och forma 8 biff ar. 6. Bryn biff arna på bägge sidor i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen 10–15 minuter. 7. Lägg en klick timjansmör på varje biff . Servera gärna med potatispuré och rostade smulor av rågbröd. Alla typer av matlagare kommer till Äleby, alltifrån absoluta noviser som aldrig sett en hängande slaktkropp till dem som söker det där extra – som de kan bräcka sina foodie-kompisar med. Och det senaste i den vägen är en dag kallad »pre rigor mortis«. – Vi följer då med ut i skogen då en hjort skjuts. Vi passar och flår djuret. Sedan varmstyckar vi det och tillagar olika rätter på köttet innan likstelheten hinner sätta in, vilket tar 3–4 timmar, berättar Gustav Lindström och tillägger att det var en mycket speciell upplevelse som berörde honom starkt då han gjorde det första gången. – Det gav mig ett grottmänniskoperspektiv! Redaktionens favorit! FÖR ALLA-tips till samtliga rätter hittar du på ICA.se. B U F F É 10 • 2013 17